COOKIES
På denna webbplats använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Ska du starta ny verksamhet eller byta lokal eller ägare för din nuvarande verksamhet kan du behöva göra en anmälan. Anmälningsplikt kan även gälla andra större förändringar i din verksamhet, kontakta miljökontoret om du är osäker på om din verksamhet behöver anmälas.
Anmälningsplikt gäller:
Verksamheter som i sin behandling använder skärande eller stickande verktyg. Det beror på att dessa behandlingar innebär risk för blodsmitta eller annan smitta. Exempel på anmälningspliktiga hygieniska behandlingar:
- Fotvård
- Kosmetisk tatuering
- Tatuering
- Piercing
- Akupunktur
- Microneedling/Dermapen
- Håltagning, rakning med mera
- Stickande verktyg för till exempel portömning
- Nagelbehandling med hudsax/tång
- Solarium, bassängbad och bubbelpooler.
När du anmäler en hygienisk verksamhet ska din anmälan ha kommit in till miljökontoret minst sex veckor innan verksamheten startar. Om du startar din verksamhet utan att först ha anmält den till oss måste du betala en miljösanktionsavgift.
Vad är hygienlokaler?
Hygienlokaler är lokaler där man utför hygienisk behandling. Det kan till exempel vara frisörer, hud- och fotvårdare, tatuerare och solarium. Kommunens miljökontor bedriver tillsyn över sådana lokaler.
Anpassa lokalen till verksamheten
Oavsett om du har en anmälningspliktig eller en icke anmälningspliktig verksamhet ska du se till att den lokal som ska användas är anpassad för verksamheten. Du ska se till att det finns goda rutiner för städning, hygien, kemikalieförvaring etcetera.
Egenkontroll
Om du har en verksamhet som behöver anmälas till miljökontoret är du även skyldig att ha dina rutiner nedskrivna i ett så kallat egenkontrollprogram.
Bygga om lokalen
Tänk på att även kontrollera med kommunens bygglovsavdelning om du behöver bygglov för ändring av lokalens användning, uppsättning av skylt eller dylikt.
Servera mat, försäljning av livsmedel
Planerar du att ha någon form av matservering eller försäljning av livsmedel ska du kontakta miljökontoret för att få veta vilka regler som gäller. Läs mer om livsmedelsverksamhet.
När du gör din anmälan tar miljökontoret ut en anmälningsavgift. Uträkningen av beloppet är miljökontorets timtaxa som multipliceras med antal handläggningstimmar.
KONTAKT
Miljökontoret
Öppettider: Vardagar 10.00-12.00, 13.30-16.00
Telefon: 016-710 10 00
E-post: miljokontoret@eskilstuna.se
Eskilstuna direkt
Telefontid: måndag-torsdag 08.00-16.30, fredag 08.00-16.00
Telefon: 016-710 10 00
E-post: info@eskilstuna.se
Du är här:
E-post: foretagsservice@eskilstuna.se
Telefon: 016-710 23 88
(telefonsvarare där du lämnar ditt ärende och telefonnummer)
Se fler kontaktvägar