COOKIES
På denna webbplats använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Här finns information till dig som planerar ett arrangemang på offentlig plats. Du får bland annat veta hur du ansöker, vilka tillstånd som krävs för serveringstillstånd, livsmedelsverksamhet, uteservering och säkerhet.
Läs mer om arrangemang på offentlig plats
Sök tillstånd hos polisen för arrangemang på offentlig plats
Att tänka på vid arrangemang på offentlig plats Pdf, 903.3 kB.
Typ av arrangemang | Myndighet |
---|---|
Tillstånd för arrangemang på offentlig plats | Polisen. De skickar ansökan till samhällsbyggnadsförvaltningen. |
Serveringstillstånd alkohol | Samhällsbyggnadsförvaltningen |
Livsmedel, buller | Samhällsbyggnadsförvaltningen |
Brandsäkerhet | Räddningstjänsten (Samhällsbyggnadsförvaltningen) |
Allmän ordning och säkerhet | Polisen |
Du får inte sätta upp affischer, banderoller, annonser eller liknande anslag på husväggar, staket, stolpar eller liknande som vetter mot offentlig plats, utan tillstånd av polisen.
I den digitala kartan visas de platser där det är tillåtet att affischera vid tillfälliga arrangemang. Du behöver tillstånd från polisen även om platsen tillåter tillfällig affischering. I kartan finns också affischpelarnas placering. Där krävs inte tillstånd.
Digital karta med platser tillåtna för tillfällig affischering
I Eskilstuna finns affischpelare som anslagstavlor för föreningar och allmänheten. Det krävs inget tillstånd för att sätta upp anslag på affischpelarna. De rensas på måndagar ojämna veckor.
Om du behöver affischera på annan plats än affischpelarna måste du söka tillstånd hos polisen.
Vill du öppna en uteservering måste du söka tillstånd hos polisen. Polisen lämnar tillståndsansökan vidare till samhällsbyggnadsförvaltningen för samråd och yttrande innan beslutet fattas.
Samhällsbyggnadsförvaltningen samråder arbetsmarknads- och familjeförvaltningen innan beslut fattas.
Vid samrådet granskas bland annat:
Yttrande lämnas därefter tillbaka till polismyndigheten.
Tillsammans med din ansökan bifogar du ritningar på uteserveringen. Ritningar ska:
Ibland behövs också en mer översiktlig ritning för att kunna bedöma om serveringen är ett lämpligt inslag i stadsmiljön.
Uteserveringar utan tak och med genomsiktigt staket med max höjd 90 cm är normalt inte bygglovspliktiga, men kräver markägarens medgivande. Fasadändringar, skyltar, fasta markiser och stödpelare för rörliga markiser är bygglovspliktiga. Samhällsbyggnadsförvaltningens bygglovsenhet kan ge närmare besked om bygglovsansökan behöver lämnas in.
Musik eller annat som kan vara störande för omgivningen får inte förekomma på uteserveringen. Du ansvarar för att de ljudnivåer som uppkommer i verksamheten inte överskrider de riktvärden som finns för buller och höga ljudnivåer. Riktlinjer för buller finns hos samhällsbyggnadsförvaltningen.
För terrassvärmare på uteservering behövs tillstånd för hantering av gasol. Tillstånd söks hos Räddningstjänsten (Samhällsbyggnadsförvaltningen). Värmaren ska placeras så att den inte kan välta och/eller antända brännbart material, som till exempel markiser.
Uteserveringen ska följa de ritningar och underlag som tillstånd gäller för. Avvikelse från lämnat tillstånd tillåts inte. Om kommunen eller polisen påpekat om avvikelse måste rättelse göras omedelbart under pågående säsong. Sker inte rättelse i tid återkallas tillståndet och uteserveringen ska tas bort omgående.
Flyttbara skyltar, t.ex. menytavlor, ska finnas inom avgränsningen.
Ansök om tillstånd för uteservering på polisen.se
Riktlinjer för uteserveringar på allmän platsmark i Eskilstuna kommun Pdf, 313.6 kB.
Kontakt
Trafikenheten
E-post: markupplatelse@eskilstuna.se
Micke Lönngren, evenemangschef Destination Eskilstuna
Telefon: 070-267 70 70
E-post: micke@eskilstuna.nu
Du är här:
E-post: foretagsservice@eskilstuna.se
Telefon: 016-710 23 88
(telefonsvarare där du lämnar ditt ärende och telefonnummer)
Se fler kontaktvägar