COOKIES
På denna webbplats använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Serveringstillstånd kan enligt alkohollagen beviljas till:
Tillfälligt serveringstillstånd
Tillfälligt serveringstillstånd kan ges för servering till allmänheten eller slutet sällskap, som exempelvis ett företag eller en förening. Tillståndet kan gälla för en enstaka tidsperiod eller ett enstaka tillfälle. Med enstaka tidsperiod innebär enligt praxis några dagar upp till en månad. I Eskilstuna kommun beviljas tillfälliga serveringstillstånd för max 6 tillfällen per år.
Stadigvarande serveringstillstånd
Du som bedriver en restaurangrörelse eller liknande kan ansöka om stadigvarande serveringstillstånd. Tillståndet kan avse servering året runt eller årligen under en viss tidsperiod. Alkohollagen ställer höga krav på den som söker stadigvarande serveringstillstånd och på lokalen där servering ska ske. Läs om kraven.
Tillstånd till slutet sällskap
Ett slutet sällskap är en begränsad krets av personer med någon form av gemensamt intresse i företag, förening eller sammanslutning där du som arrangör i förväg kan ange vilka som kommer att delta. När du ansöker om tillstånd ska du ange vad det är för tillställning och till vem servering ska ske samt bifoga gästlista. Du får inte släppa in nya gäster i lokalen under pågående tillställning. Tillfällig servering till slutna sällskap ställer samma krav på matutbud och dryck som tillfällig servering till allmänheten. Läs om matkrav.
Följande underlag tittar vi på för att göra en bedömning:
Du som bedriver cateringverksamhet för slutna sällskap kan ansöka om att få stadigvarande serveringstillstånd. Detta kan beviljas om lokal där serveringen äger rum för varje tillfälle anmäls till och godkänns av kommunen (8 kap 4 § AL). Du som bedriver cateringverksamhet ska ha ett eget kök för tillagning/tillredning av mat för att kunna beviljas cateringtillstånd.
Du som vill ha tillstånd att anordna provsmakning av alkoholdrycker (8 kap 6 och 7 §§ AL) kan beviljas tillstånd för stadigvarande eller för enstaka tidsperiod.
Provsmakning av alkoholdrycker vid arrangemang riktade till allmänheten är tillåtet om:
Kom ihåg att göra anmälan till kommunen innan evenemanget äger rum (8 kap 6 § AL).
Ansökan om serveringstillstånd
Anmälan om provsmakning för tillståndshavare
Du som tillverkar alkoholdrycker från råvaror som produceras på din egen gård och som har ett stadigvarande serveringstillstånd har rätt att, efter anmälan till kommunen, erbjuda provsmakning av dina egenproducerade drycker vid tillverkningsstället. Saknar du tillstånd får du erbjuda provsmakning av egentillverkade alkoholdrycker vid tillverkningsstället efter särskilt tillstånd för provsmakning.
Provsmakning innebär att du serverar små mängder av olika produkter för att ge deltagarna en uppfattning om kvalitet och smak. Vid provsmakning behöver du inte servera mat. Här är Systembolagets modell för provning som vi rekommenderar när du ska bestämma mängd alkohol vid din provning.
Antal prov | Volym per prov (cl) | Maximal total mängd per person (cl) | |
---|---|---|---|
Öl och vin | 4-8 | 4 | 32 |
Du kan få tillstånd för pausservering utan att behöva erbjuda lagad mat. Men du får bara servera i foajé till teater eller konsertlokal under pausen i föreställningen. Under ungdomsarrangemang gäller särskild restriktivitet när tillstånd beviljas.
Serveringstillstånd gäller för ett visst avgränsat utrymme som du som tillståndshavaren ansvarar för. Är ni fler tillståndshavare för samma utrymme behövs särskild ansökan från samtliga tillståndshavare. Då ska varje tillståndshavare svara för ordning och nykterhet inom serveringsutrymmet. Tillståndshavaren ska även se till att alkohollagen följs under den tid hen bedriver servering där.
Du som har ett stadigvarande tillstånd att servera spritdrycker har, efter anmälan till kommunen, rätt att krydda spritdryck för servering som snaps i den egna serveringsrörelsen.
Du som har hotell som har restaurangverksamhet med serveringstillstånd i dina lokaler, får servera alkoholdrycker på hotellrummet. Om du vill ha alkoholdrycker i hotellrummets minibar ska du ansöka om rumsservering och alkoholhaltiga drycker i minibar på hotell.
Alkoholservering på uteservering har samma regler som vid övrig alkoholservering. För att få ha uteservering ska du ha:
Serveringstillstånd för uteservering kan normalt sett följa restaurangens ordinarie öppettider, typ av dryck och andra bestämmelser. Om det finns bostäder nära uteserveringen kan öppettiderna begränsas för att minska risken att verksamheten stör de boende.
Tillstånd för så kallade satellitserveringar (uteserveringar som inte ligger i nära anslutning till restaurangen eller med en mellanliggande bilväg) beviljas vanligtvis inte i enlighet med Eskilstuna kommuns riktlinjer.
RELATERAD INFORMATION
Kontakt
Miljö och bygg
Öppettider: Vardagar 10.00-12.00, 13.30-16.00
Telefon: 016-710 10 00
E-post: miljo@eskilstuna.se
Besöksadress: Alva Myrdalsgata 3D, Vakteln
Eskilstuna direkt
Telefontid: måndag-torsdag 08.00-16.30, fredag 08.00-16.00
Telefon: 016-710 10 00
E-post: info@eskilstuna.se
Du är här:
E-post: foretagsservice@eskilstuna.se
Telefon: 016-710 23 88
(telefonsvarare där du lämnar ditt ärende och telefonnummer)
Se fler kontaktvägar