COOKIES
På denna webbplats använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Kemikalier som är miljö- och/eller hälsofarliga är märkta med en orange symbol eller en röd kvadrat med en bild i, så kallad farosymbol. Exempel på faroklassade produkter är maskindiskmedel, fixervätska för teckningar, målarfärger, tändvätska, aceton etc. Dessa produkter ska vara inlåsta när de inte används och de ska även vara tydligt märkta med skyddsanvisning, innehållsuppgifter och doseringsanvisning.
Ni ska alltid arbeta med att minska användningen av faroklassade kemikalier. Kemiska produkter som har ett mindre farligt alternativ ska bytas ut. Verksamheten ska ha rutiner kring sin kemikaliehantering.
För faroklassade kemiska produkter ska det finnas säkerhetsdatablad lätt tillgängligt. Säkerhetsdatablad kan fås av leverantören och kan ofta även laddas ner från återförsäljarens hemsida.
När fler än 5 faroklassade kemikalieprodukter förvaras i samma utrymme ska även en kemikalieförteckning finnas i utrymmet. En kemikalieförteckning ska lista följande om produkterna:
Ett tips är att även skriva med produkternas faro- och skyddsangivelser eller riskfraser. På så vis är det lätt att snabbt få informationen om vad som ska göras vid eventuella tillbud eller olyckor.
Verksamheten måste ha tillgång till ett avfallsutrymme. Förpackningar och annat avfall som uppstår i verksamheten får inte slängas tillsammans med hushållssopor eller i återvinningsstationer.
Ska ni kompostera ert matavfall ska det anmälas till kommunen på en särskild blankett. Läs mer om kompostering här.
Farligt avfall får inte blandas med annat avfall och måste hanteras separat. Ska du själv transportera bort farligt avfall (till exempel gamla lysrör och kemikalier) ska du först anmäla det till Länsstyrelsen. Du måste även se till att det farliga avfallet lämnas till en godkänd mottagare, eller hämtas av en godkänd transportör. Spara kvitton/transportdokument för att visa att det farliga avfallet har hanterats rätt. Efter transporten av det farliga avfallet ska du rapportera till Naturvårdsverkets avfallsregister.
Här rapporterar du till Naturvårdsverkets avfallsregister.
Miljö och bygg
Öppettider: Vardagar 10.00-12.00, 13.30-16.00
Telefon: 016-710 10 00
E-post: miljo@eskilstuna.se
Besöksadress: Alva Myrdalsgata 3D, Vakteln
Eskilstuna direkt
Telefontid: måndag-torsdag 08.00-16.30, fredag 08.00-16.00
Telefon: 016-710 10 00
E-post: info@eskilstuna.se
Du är här:
E-post: foretagsservice@eskilstuna.se
Telefon: 016-710 23 88
(telefonsvarare där du lämnar ditt ärende och telefonnummer)
Se fler kontaktvägar