COOKIES
På denna webbplats använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
En bra egenkontroll är en kvalitetssäkring för verksamheten och kan vara en lönsam investering. Välskötta lokaler kan minska behovet av lokalunderhåll och en tydlig ansvarsfördelning kan medföra att tiden utnyttjas bättre när alla vet precis vem som ansvarar för vad.
Den som ansvarar för verksamheten ska ha goda kunskaper om hur den påverkar barns och elevers hälsa och miljön och ska även arbeta förebyggande i dessa frågor. Det finns dessutom tydliga krav på att verksamheten ska ha ett skriftligt så kallat egenkontrollprogram. Egenkontrollprogrammet ska bland annat visa hur ansvaret i verksamheten och är fördelat och vilka rutiner som finns för att förebygga risker för hälsan och miljön.
Alla anmälningspliktiga verksamheter, bland annat skolor och förskolor, ska följa förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll.
Enligt denna ska det finnas en skriftlig ansvarsfördelning i verksamheten, vilken ska kunna kopplas till tydliga rutiner. Verksamheten ska även arbeta med riskbedömningar samt veta hur de ska agera vid eventuella driftstörningar.
I egenkontrollkravet ingår att skol- och förskoleverksamhetens ansvarsfördelning ska vara tydlig. Det är svårt att själv ha all den fackkunskap som behövs för att klara miljöbalkens krav. Den som är ansvarig ska dock känna till vilka kraven är och även kunna försäkra sig om att verksamheten har den kontroll som krävs. Ansvar kan förstås delegeras till andra, men ansvarsfördelningen måste vara dokumenterad och väl känd för alla berörda.
Fördelningen av ansvaret ska som minst beskriva:
Andra frågor som kan vara till hjälp för att dokumentera en ansvarsfördelning är:
Skol- och förskoleverksamheter ska ha rutiner för att minimera risker för hälsa och miljö. Alla anställda i verksamheten ska känna till rutinerna eller veta var de finns och det är därför ett krav att dessa finns nedskrivna.
Kommunen anser att tydligt ansvar och rutiner ska finnas dokumenterade som minst för:
Smittspridning, fukt, radon, dålig luftkvalitet, starka kemikalier eller för hög/låg temperatur är exempel på faktorer som kan påverka hälsa och miljö inom skol- ochförskoleverksamheten. Den som är ytterst ansvarig för verksamheten är skyldig att undersöka och bedöma risker.
Riskbedömningen ska dokumenteras och kan till exempel, utifrån en checklista, göras i samband med skyddsronder. Noterade risker och brister från ronden samt uppföljningen bör dokumenteras i en samlad åtgärdsplan.
Oavsett om någon annan har ansvar för kontroller och åtgärder i fastigheten, ska den som ansvarar för verksamheten ha den kunskap om risker som fordras för att kunna ha den övergripande kontrollen.
RELATERAD INFORMATION
Miljö och bygg
Öppettider: Vardagar 10.00-12.00, 13.30-16.00
Telefon: 016-710 10 00
E-post: miljo@eskilstuna.se
Besöksadress: Alva Myrdalsgata 3D, Vakteln
Eskilstuna direkt
Telefontid: måndag-torsdag 08.00-16.30, fredag 08.00-16.00
Telefon: 016-710 10 00
E-post: info@eskilstuna.se
Du är här:
E-post: foretagsservice@eskilstuna.se
Telefon: 016-710 23 88
(telefonsvarare där du lämnar ditt ärende och telefonnummer)
Se fler kontaktvägar