COOKIES
På denna webbplats använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Här hittar du information om vilka krav som ställs på en lokal där livsmedel ska hanteras.
När du bedriver livsmedelsverksamhet och släpper ut livsmedel på marknaden omfattas du av livsmedelslagstiftningen. Lagstiftningen ställer krav både på dig och på lokalen där du ska driva din verksamhet. Här kan du läsa om vilka krav som ställs på en lokal där livsmedel ska hanteras. Kraven måste vara uppfyllda innan verksamheten startar.
Allmänna krav på lokalen är att den ska vara bra skick. Det innebär följande:
För att få veta vilka krav som ställs på din verksamhet kan du kontakta bygglov på samhällsbyggnadsförvaltningen.
E-post: bygglov@eskilstuna.se
Här är en exempelbild på en bra livsmedelslokal som uppfyller kraven för utrymmen och flöden.
Det bör finnas ett separat utrymme för mottagning, uppackning och kontroll av inköpta varor. Om ett sådant utrymme inte finns, ska mottagning och beredning ske vid olika tillfällen.
Olika livsmedel ska förvaras i olika utrymmen. Utrymmena måste vara stora nog för att räcka för den mängd livsmedel som ska finnas i lager. Kyl och frysutrymmen ska ha lätt synliga termometrar och hyllor som är lätta att göra rena.
Beroende på vilka livsmedel du arbetar med kan du behöva:
Det ska finnas ett separat städutrymme som är utrustat med en utslagsvask och som har plats för rengöringsmedel och andra kemikalier. Det ska också gå att hänga upp städutrustningen.
Tänk på detta när det gäller utrymme för avfall och sopor:
Kontakta kommunens avfallsbolag, Eskilstuna Energi & Miljö, om du har frågor som berör avfall och sopor.
Eskilstuna Energi & Miljö AB
Telefon till kundtjänst: 016-10 60 60
E-post: kundservice@eem.se
Väggar, golv, tak, inredning och utrustning ska vara tillverkade av material som är:
Lokalen måste vara enkel att göra ren. Bänkar, skåp och hyllor ska därför sluta tätt mot golv och väggar eller vara byggda så att det går lätt att göra rent under och bakom dem.
I beredningsutrymmen får du inte:
Detta ska du tänka på när det gäller arbetsytor:
Diskningen ska separeras från annan verksamhet. Ofta krävs det ett separat diskrum.
När det är nödvändigt ska det finnas omklädningsrum för personalen. Privata kläder och arbetskläder ska förvaras åtskilda.
I din livsmedelslokal ska det finnas en eller flera personaltoaletter som endast personalen får använda.
Förutom toalett ska den vara utrustad med:
Undvik att använda personaltoalett för omklädning och förvaring av städredskap. Toaletten får inte stå i direkt förbindelse med utrymmen där livsmedel hanteras. Lösningen är att bygga ett förrum till toaletten.
Du ska undvika korsande flöden. Rent och smutsigt, råvaror och tillagad mat, ska transporteras olika vägar och inte blandas. Därför är placeringen av olika utrymmen viktig. Det är också viktigt var i lokalen olika beredningsmoment äger rum.
Tänk därför på placeringen av:
Tänk på att du behöver lämplig utrustning om du ska:
Det kan också krävas utrustning för upptining beroende på din verksamhet.
Miljö och bygg
Öppettider: Vardagar 10.00-12.00, 13.30-16.00
Telefon: 016-710 10 00
E-post: miljo@eskilstuna.se
Besöksadress: Alva Myrdalsgata 3D, Vakteln
Eskilstuna direkt
Telefontid: måndag-torsdag 08.00-16.30, fredag 08.00-16.00
Telefon: 016-710 10 00
E-post: info@eskilstuna.se
Du är här:
E-post: foretagsservice@eskilstuna.se
Telefon: 016-710 23 88
(telefonsvarare där du lämnar ditt ärende och telefonnummer)
Se fler kontaktvägar