COOKIES
På denna webbplats använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Här får du information om vad som gäller för dig som har eller tänker installera en oljeavskiljare.
Utsläpp av olja via spill- och dagvatten kan orsaka negativa effekter för både miljö och människors hälsa. Om utsläpp av oljehaltigt vatten sker till spillvattennätet kan det påverka reningsverkets reningsförmåga, eftersom oljan kan påverka de biologiska processer som finns i reningsverket.
Det kan även ge upphov till hälsorisker för de som jobbar i reningsverket eller med ledningsnätet. Om oljehaltigt vatten släpps ut i dagvattennätet utan att det först renas hamnar det i sjöar och andra vattendrag och kan skada djur och växter.
För att förebygga detta ska oljeavskiljare finnas i verksamheter där det hanteras oljor och där det finns risk för utsläpp eller spill av olja eller oljehaltigt vatten. Oljeavskiljare är anpassade för att rena vatten från oljor och är därför inte anpassade för att rena andra typer av utsläpp såsom metaller och kemikalierester. En oljeavskiljare utgör ett steg i vattenreningsprocessen och är inte en komplett reningsanläggning, om vattnet även innehåller andra föroreningar. För att rena vattnet från andra ämnen än olja kan därför ytterligare reningssteg behövas.
Det är den som använder oljeavskiljaren som i första hand är ansvarig för att säkerställa att det finns fungerande rening av oljehaltigt vatten samt att skötsel och underhåll av oljeavskiljaren sker. I de fall där verksamheten hyr lokaler eller fastigheter är det viktigt att det finns ett avtal som reglerar vem som ansvarar för skötsel och kontroll av oljeavskiljaren. Du som hyr en lokal eller fastighet, prata med fastighetsägaren om vad som gäller för just dig.
När du installerar oljeavskiljare eller när du byter oljeavskiljare ska den nya oljeavskiljaren uppfylla de krav som ställs i SS-EN 858. Tänk på att det är bra att göra en kontroll av oljeavskiljaren innan den tas i bruk, för att säkerställa att alla delar finns på plats och är installerade rätt. Se bara till att kontrollen utförs av någon som är behörig och har kunskap om oljeavskiljare.
Byter du en äldre oljeavskiljare som är nedgrävd ska du göra det med stor försiktighet, eftersom det finns risk för att marken runt oljeavskiljaren och dess rör och ledningar är förorenad. Den som påträffar en förorening ska omedelbart meddela det till samhällsbyggnadsförvaltningen.
Det kan krävas bygglov för installation av oljeavskiljare och därför bör du som tänker installera oljeavskiljare kontakta:
Samhällsbyggnadsförvaltningens bygglovsenhet
Telefon: 016-710 10 00 för att få mer information.
Innan du ansluter oljeavskiljare till spill- eller dagvattennätet ska du kontakta Eskilstuna Energi & Miljö (EEM) - telefon till deras kundtjänst 016-710 23 00.
För oljeavskiljare finns en europeisk standard som också är antagen som svensk standard, SS-EN 858. Standarden ställer bland annat krav på utformning, dimensionering och hur oljeavskiljaren ska skötas.
Enligt standarden så klassificeras oljeavskiljare efter reningsgrad. Oljeavskiljare som är tillverkade enligt standarden kan vara av klass I eller klass II. För att en oljeavskiljare ska klassas som klass I så ska den uppfylla en reningsgrad på oljeindex 5 mg /l och för klass II så ska den klara oljeindex 100 mg/l i utgående vatten. Om oljeavskiljaren ska anslutas till dagvattennätet ska en oljeavskiljare av klass I installeras.
Oljeavskiljaren ska vara dimensionerad för den aktuella verksamheten och för det maximala flöde som kan belasta den. Det är du som verksamhetsutövare som har ansvar att visa på att oljeavskiljaren är rätt dimensionerad. Flera verksamheter bör inte dela oljeavskiljare. Om det i verksamheten exempelvis finns en verkstad och en fordonstvätt bör dessa ha separata oljeavskiljare.
En oljeavskiljare ska skötas och regelbundet kontrolleras för att säkerställa att den är funktionsduglig. I kontrollen ska det ingå att mäta nivån på olje- och slamskiktets tjocklek. Vidare behöver larmet kontrolleras så du vet att det fungerar. Om oljeavskiljaren är utrustad med lameller eller filter ska även dessa regelbundet kontrolleras och rengöras eller bytas vid behov. Följ tillverkarens anvisningar. Skötsel och kontroll av oljeavskiljaren ska dokumenteras och dokumentationen ska kunna visas upp för samhällsbyggnadsförvaltningen.
En större besiktning av oljeavskiljare ska göras minst vart femte år. Den så kallade ”5-årsbesiktningen” ska göras enligt standarden för oljeavskiljare (SS-EN 858). Besiktning av äldre oljeavskiljare ska också i tillämpbara delar göras enligt nämnda standard. Besiktningen ska utföras av en besiktningsman som är ackrediterad eller har motsvarande kunskap.
Har du en äldre oljeavskiljare där det inte finns information om vilken klass oljeavskiljaren har eller dess dimensionering, så är det den som bedriver verksamhet på platsen som i första hand är ansvarig för att bevisa att oljeavskiljaren har tillräcklig reningskapacitet. Du kan låta kontrollera oljeavskiljarens reningskapacitet exempelvis genom att låta en utbildad besiktningsman besikta den och att prover tas på utgående vatten.
Innan du beställer provtagning ska du kontakta samhällsbyggnadsförvaltningen för att diskutera upplägg och hur provtagningen bör utföras.
Oljeavskiljaren ska tömmas regelbundet, generellt rekommenderas minst en gång per år samt extra vid behov. För att vara säker på att oljeavskiljaren har god reningsfunktion ska den direkt efter tömningen återfyllas med vatten.
Avfallet från oljeavskiljaren klassas som farligt avfall. Farligt avfall ska lämnas för vidare hantering till den som har tillstånd för detta. Det är den som lämnar avfallet som är skyldig att kontrollera att anlitad transportör och mottagare har tillstånd för sin verksamhet.
Tänk också på att du ska registrera ditt farliga avfall i nationella avfallsregistret som du hittar på Naturvårdsverkets hemsida: Avfallsregistret.
En del kemiska produkter kan minska oljeavskiljarens reningseffektivitet. Det är därför viktigt att kemiska produkter inte riskerar att släppas ut till oljeavskiljaren. Kemiska produkter ska därför förvaras invallade.
Det är även viktigt att du använder kemiska produkter (exempelvis bilschampo, avfettningsmedel) som inte försämrar oljeavskiljarens reningskapacitet. Vissa kemiska produkter (exempelvis vissa avfettningsmedel) bildar oljeemulsioner, som gör att reningsgraden kan påverkas negativt. Självspaltande eller självseparerande kemiska produkter bör därför användas.
RELATERAD INFORMATION
Miljö och bygg
Öppettider: Vardagar 10.00-12.00, 13.30-16.00
Telefon: 016-710 10 00
E-post: miljo@eskilstuna.se
Besöksadress: Alva Myrdalsgata 3D, Vakteln
Eskilstuna direkt
Telefontid: måndag-torsdag 08.00-16.30, fredag 08.00-16.00
Telefon: 016-710 10 00
E-post: info@eskilstuna.se
Du är här:
E-post: foretagsservice@eskilstuna.se
Telefon: 016-710 23 88
(telefonsvarare där du lämnar ditt ärende och telefonnummer)
Se fler kontaktvägar