COOKIES
På denna webbplats använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Driver du eller har du tänkt starta företag med miljöfarlig verksamhet? Tänk då på att vissa verksamheter är tillstånds- eller anmälningspliktiga enligt miljölagstiftningen. Här får du översiktlig information om vilka regler som gäller.
Miljöbalken är den lag som styr vad som klassas som miljöfarlig verksamhet. I miljöprövningsförordningen framgår det vilka miljöfarliga verksamheter som måste söka tillstånd eller göra en anmälan.
Det är du som verksamhetsutövare som har ansvaret för att känna till och följa reglerna. Kommunens samhällsbyggnadsförvaltning är tillsynsmyndighet över miljöfarlig verksamhet. Kontakta oss om frågor om tillstånds- eller anmälningsplikten.
I miljöprövningsförordningen framgår det vilka verksamheter som är tillståndspliktiga. Exempel på tillståndspliktig verksamhet är stora verkstadsindustrier, ytbehandlare och gjuterier.
Tillståndspliktiga verksamheter delas in i två kategorier; tillståndsplikt A och tillståndsplikt B. Verksamheter som omfattas av tillståndsplikt A (så kallade A-verksamheter) söker tillstånd från mark- och miljödomstolen. Verksamheter som omfattas av tillståndsplikt B (så kallade B-verksamheter) söker tillstånd från miljöprövningsdelegationen.
I miljöprövningsförordningen framgår det vilka verksamheter som är anmälningspliktiga. Exempel på anmälningspliktig verksamhet är bensinstationer (beroende på storlek), fordonstvättar (beroende på storlek), verkstadsindustrier (beroende på storlek) och husbehovstäkt.
Anmälningspliktiga verksamheter klassas som C-verksamheter. Anmälan ska lämnas in så tidigt som möjligt dock senast 6 veckor innan planerade arbeten påbörjas.
Du som ska driva eller driver en medelstor förbränningsanläggning måste registrera din anläggning och följa de särskilda krav som framgår av Förordning (2018:471) om medelstora förbränningsanläggningar.
Läs mer om vad som gäller på Naturverkets webbplats.
Medelstora förbränningsanläggningar (naturvardsverket.se)
Kraven innebär bland annat att ett särskilt underlag om anläggningen ska lämnas in till oss.
När ett komplett underlag kommit in, registreras anläggningen. Uppgifter om anläggningen hittar du på vår webbplats.
Får du driftstörningar eller olyckor i din verksamhet som kan påverka miljön eller människors hälsa, ska du anmäla det till kommunen.
RELATERAD INFORMATION
Kontakt
Miljö och bygg
Öppettider: Vardagar 10.00-12.00, 13.30-16.00
Telefon: 016-710 10 00
E-post: miljo@eskilstuna.se
Besöksadress: Alva Myrdalsgata 3D, Vakteln
Eskilstuna direkt
Telefontid: måndag-torsdag 08.00-16.30, fredag 08.00-16.00
Telefon: 016-710 10 00
E-post: info@eskilstuna.se
Du är här:
E-post: foretagsservice@eskilstuna.se
Telefon: 016-710 23 88
(telefonsvarare där du lämnar ditt ärende och telefonnummer)
Se fler kontaktvägar