COOKIES
På denna webbplats använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Ett köldmedium är en energibärare som transporterar energi från en plats till en annan. Köldmedium används som arbetsmedium i bland annat kylskåp, frysar, värmepumpar och luftkonditioneringar. Här får du bland annat information om kontroller, installationer och avgifter.
Köldmedia ska kontrolleras och rapporteras till kommunen
Förordningen om fluorerade växthusgaser styr hanteringen av köldmedier och ska skydda miljön genom minskade utsläpp av fluorerade växthusgaser. Även aggregat som innehåller mindre än 3 kilo köldmedium kan omfattas av krav på kontroll. Läs mer om förordningen
Krav på återkommande kontroll
Läckagekontroll ska göras vid nyinstallation eller vid andra ingrepp i utrustningarna. Läckagekontroller ska även utföras kontinuerligt med följande intervall:
Kontrollintervallen fördubblas om det finns ett välfungerande läckagevarningssystem installerat.
Utrustning som innehåller mer än 500 ton koldioxidekvivalenter måste ha ett läckagevarningssystem installerat. Läckagevarningssystemen ska kontrolleras minst en gång var tolfte månad för att garantera att de fungerar.
Årlig rapportering till kommunens samhällsbyggnadsförvaltning
De aggregat som ska räknas är de som motsvarar 5 ton koldioxidekvivalenter eller mer. Om de aggregaten tillsammans blir minst 14 ton koldioxidekvivalenter ska en årsrapport upprättas och lämnas in till kommunen.
Rapporten ska lämnas senast 31 mars varje år. Rapporten ska innehålla uppgifter om all köldmediehantering under året. Det inkluderar även skrotning. Var noga med att kontrollera att uppgifterna i rapporten stämmer, är uppdaterade och att signera rapporten.
Rapporten mejlas till: miljo@eskilstuna.se eller postas till: Samhällsbyggnadsförvaltningen, Eskilstuna kommun, 631 86 Eskilstuna.
Undantag från krav på återkommande kontroll
Utrustning som är hermetiskt sluten och innehåller mindre än 10 ton koldioxidekvivalenter omfattas inte av återkommande läckagekontroll. Ett hermetiskt slutet system är ett system där alla enheter som innehåller köldmedium tätats genom svetsning eller liknande. Ett sådant system ska vara tydligt märkt.
Det är alltid bra att stämma av eventuella säkerhetskrav eller andra aspekter med oss.
Allt om F-gas
Myndigheter och branschorganisationer har tillsammans startat en oberoende webbplats. Här finns bland annat mer information om den nya förordningen samt ett verktyg som hjälper dig att räkna ut vilket kontrollintervall som blir aktuellt för din anläggning.
Besök webbplatsen: www.alltomfgas.se
Operatör är den som är ansvarig för aggregatet. Operatören kan exempelvis vara den som äger aggregatet, installerat aggregatet eller hyresgäst om så är avtalat.
Som operatör har du bland annat följande skyldigheter:
Till flera av operatörens skyldigheter finns det miljösanktionsavgifter kopplade. Skulle ett krav inte uppfyllas kan en miljösanktionsavgift dömas ut till operatören.
En miljösanktionsavgift är en åtgärd för överträdelse av vissa bestämmelser i miljöbalken med tillhörande förordningar och föreskrifter. Avgiften är ett i förväg bestämt belopp som operatören måste betala om ett krav inte uppfylls. Ett exempel är försenad inlämning av köldmedierapport. Avgiften tas ut av Kammarkollegiet och tillfaller staten. Du kan läsa mer på Naturvårdsverkets webbplats eller i förordningen (2012:259) om miljösanktionsavgifter.
Vid nyinstallation eller konvertering av aggregat ska det anmälas i god tid, om aggregatet motsvarar 14 ton koldioxidekvivalenter eller mer.
Kontroller och ingrepp i köldmedieutrustning ska utföras av ett företag som är certifierat. All personal som utför kontroller ska vara utbildade och ha personcertifikat.
Om du inte följer kraven kan du bli skyldig att betala en miljösanktionsavgift. Läs mer i Förordning (2012:259) om miljösanktionsavgifter.
Informera alltid kommunen när en anläggning eller utrustning byter ägare.
Från och med 1 januari 2015 är det förbjudet att använda det ozonnedbrytande ämnet HCFC. Förbudet omfattar kyl-, luftkonditionerings- eller värmepumpsutrustning för yrkesmässigt bruk om köldmediemängden överskrider 3 kilo. Det innebär att sådan utrustning inte får användas efter 1 januari 2015 och den ska därför skrotas. För att få använda sådan utrustning måste den konverteras.
Från och med år 2020 är det förbjudet att fylla på köldmedium vid service och underhåll om systemet innehåller köldmedium med hög växthuspåverkan (GWP över 2500) och med en fyllnadsmängd över 40 ton koldioxidekvivalenter.
Kontakt
Eskilstuna direkt
Öppettider
Besökstid Eskilstuna
Måndag-torsdag 07.45-16.30
Fredag 07.45-16.00
Besökstid Torshälla
Måndag-fredag 08.00-16.30
Fredag 08.00-16.00
Lunchstängt 12.00-13.00
Telefontid
Måndag-fredag 07.30-17.00
Telefon: 016-710 10 00
E-post: info@eskilstuna.se
Du är här:
E-post: foretagsservice@eskilstuna.se
Telefon: 016-710 23 88
(telefonsvarare där du lämnar ditt ärende och telefonnummer)
Se fler kontaktvägar