COOKIES
På denna webbplats använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Här hittar du information om spridning, hantering och förvaring av bekämpningsmedel.
För att få använda bekämpningsmedel inom andra områden än lantbruk inom ett vattenskyddsområde måste du anmäla eller söka tillstånd hos kommunen.
På vår webbplats kan du läsa mer om vad som gäller.
Vid spridning av bekämpningsmedel ska skyddsavstånd hållas till känsliga objekt.
Det kan till exempel vara:
Håll ett markanpassat skyddsavstånd på minst:
Skyddsavståndet ska också anpassas till jordart, marklutning, medlets egenskaper och omgivningens känslighet. Bekämpningsmedel får inte spridas så det kan följa vattenrörelser i marken eller utmed markytan. Extra försiktighet krävs därför på lutande mark och på lätta jordar.
Skyddsavståndet ska även anpassas efter till exempel vindriktning och vindstyrka. Bekämpningsmedel ska bara hamna på åkern.
Du hittar mer information för bestämning av vindanpassat skyddsavstånd vid användning av lantbruksspruta med bom på Säkert växtskydds webbplats.
Bekämpningsmedel ska förvaras i ett separat utrymme som har:
Bekämpningsmedel ska inte förvaras tillsammans med brandfarliga varor, till exempel oljor. Golvytor, invallningar, tråg etcetera som är till för att samla upp spill och läckage ska var täta och beständiga mot de kemiska produkter som är aktuella. Lämpliga material kan vara vattentät betong, plast eller plåt.
Absorberande material ska finnas i förvaringsutrymmet så att eventuellt spill lätt kan samlas upp. Förorenat absorberande material ska hanteras som farligt avfall.
Om spill eller läckage sker utomhus är det viktigt att agera snabbt och rätt för att minska skadeverkningarna. Inom verksamheten bör det finnas:
Enligt produktvalsprincipen i miljöbalken är det verksamhetsutövaren som ansvarar för att ersätta miljö- och hälsofarliga kemiska produkter, om det finns produkter som kan antas vara mindre farliga.
Verksamhetsutövaren ska ha kunskap om hur farliga de kemikalier som används i verksamheten är. I Kemikalieinspektionens bekämpningsmedelsregister finns information om hur länge preparaten är godkända att använda. Icke godkända preparat ska hanteras som farligt avfall.
När du köper miljö- och hälsofarliga produkter är leverantören skyldig att bifoga ett säkerhetsdatablad. Säkerhetsdatablad ger dig nödvändig information för att kunna hantera en kemisk produkt så att vare sig människors eller djurs hälsa eller miljön skadas. Säkerhetsdatablad ska hållas aktuella och tillgängliga för alla personer som hanterar produkterna. Säkerhetsdatablad bör alltid finnas lättillgängligt om en olycka skulle inträffa. Säkerhetsdatabladen kan förvaras i pappersform eller finnas digitalt.
Den som använder bekämpningsmedel klass 1L och 2L måste ha tillstånd respektive kunskapsbevis. För att få det måste man ha gått en fyra dagars grundutbildning. Kursen anordnas av länsstyrelsen i Sörmland. Du anmäler dig på deras webbplats.
För lantbruk inom området för kantzoner ska en 6 meter bred kantzon på var sida om vattendrag lämnas gräsbevuxen och obesprutad. Gräset får skördas med maskin.
Kravet på kantzoner gäller för vattendrag som tillströmmar till Hjälmaren och Eskilstunaån och som slutligen når vattenintaget till ytvattentäkten. Det är alltså enbart vattendrag som kan påverka ytvattentäkten som berörs av kraven på kantzoner. Kravet gäller enbart jordbruksmark.
Det är tillåtet att:
Det är inte tillåtet att:
Vill du veta mer om bekämpningsmedel, kontakta kommunen eller besök Jordbruksverkets webbplats.
Kontakt
Miljö och bygg
Öppettider: Vardagar 10.00-12.00, 13.30-16.00
Telefon: 016-710 10 00
E-post: miljo@eskilstuna.se
Besöksadress: Alva Myrdalsgata 3D, Vakteln
Eskilstuna direkt
Telefontid: måndag-torsdag 08.00-16.30, fredag 08.00-16.00
Telefon: 016-710 10 00
E-post: info@eskilstuna.se
Du är här:
E-post: foretagsservice@eskilstuna.se
Telefon: 016-710 23 88
(telefonsvarare där du lämnar ditt ärende och telefonnummer)
Se fler kontaktvägar