COOKIES
På denna webbplats använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Här finns information till dig som har en brunn eller vattenverk som berörs av dricksvattenföreskrifterna och vad som gäller då.
Dricksvattenföreskrifterna berör hanteringenav och kvaliteten på dricksvatten från brunnar och vattenverk som:
Vattenverk kan se väldigt olika ut. Allt från att endast vara en brunn eller ett rör från marken till att vara en större anläggning med egen
byggnad.
Alla anläggningar som omfattas av Dricksvattenföreskrifterna ska registreras av samhällbyggnadsförvaltningen. För registreringen tar kommunen ut en avgift motsvarande 1 timme. Timavgiften är för närvarande 1195 kr (2021) men revideras årligen.
Fyll i blanketten anmälan om registrering av dricksvattenanläggning.
På blanketten kan du läsa vilka handlingar som du behöver bifoga. Kontakta samhällsbyggnadsförvaltningen om du har frågor när du fyller i blanketten.
Utifrån de uppgifter som du lämnar in kommer samhällsbyggnadsförvaltningen att göra en riskklassning. Riskklassningen baseras på hur mycket vatten som produceras samt råvattenkvalitén. Riskklassningen ligger till grund för hur många timmar årlig kontrolltid din anläggning kommer att få. Riskklassningen baseras på Livsmedelsverkets vägledning om riskklassning.
Antal kontrolltimmar bestämmer också den årliga kontrollavgiften.
Exempel:
Om din verksamhet riskklassas till 2 timmar i årlig kontrolltid så kommer du att få betala 2390 kronor om året beräknat på 2021 års taxa. Antal timmar kommande år kan öka eller minska beroende på resultat av kontrollen.
Den som producerar dricksvatten som omfattas av dricksvattenföreskrifterna kan behöva uppfylla en del av kraven i bilaga II till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 852/2004 om livsmedelshygien. Denna bilaga ställer bland annat krav på:
Lokalernas utformning
Personlig hygien
Utbildning
Den personal som hanterar dricksvatten ska instrueras och/eller utbildas i livsmedelshygienn på ett sätt som är anpassat till deras arbetsuppgifter.
Den som producerar dricksvatten skall även inrätta, genomföra och upprätthålla ett eller flera permanenta förfaranden grundade på HACCP-principerna (identifiera och kontrollera farorna). Dessa förfaranden skall även vara dokumenterade och aktuella. Dokumentation och journaler ska sedan sparas så att förvaltningen kan titta på dem vid behov.
Beredning
När man ska välja vilken beredning (filter, UVljus, avluftning, klorering etc) som vattenverket ska ha måste man alltid utgå ifrån kvalitén på råvattnet. För att ta reda på hur råvattnet ser ut så måste man provta vattnet. Tänk på att kvaliteten på råvatten kan skifta under året. Provta därför gärna råvattnet minst två gånger vid olika tidpunkter exempelvis höst och vår. I vissa fall kanske det inte behövs någon beredning.
I de fall som desinfektion ingår i beredningen eller distribution av dricksvattnet måste det kontrolleras att desinfektionen är effektiv och att det inte hamnar några eventuella biprodukter i det färdiga dricksvattnet. Det måste även finnas utrustning som larmar när fel uppkommer vid desinfektion och pH-justering.
Distribution
Distributionsanläggningen ska vara utformad och skötas på ett sådant sätt att dricksvattnet uppfyller kvalitetskraven när det når användarna.
Dricksvattnet måste alltid uppfylla gränsvärdena som finns i bilaga II i dricksvattenföreskrifterna när det går ut från vattenverket.
Du som producerar dricksvatten som omfattas av dricksvattenföreskrifterna måste regelbundet provta ditt vatten. Du ska ta fram ett förslag till provtagningsprogram.
Provtagningsprogrammet måste fastställas av samhällsbyggnadsförvaltningen. Det finns en mall som används vid tillfället då verksamhetens faroanalys och provtagningsprogram fastställs.
Vid frågor om beredning är det alltid lämpligt att rådfråga en konsult inom området. Kommunen har ingen lista över bra eller lämpliga dricksvattenkonsulter. Lämpligast är att leta reda på en konsult själv, ta gärna hjälp av de branschorganisationer som finns.
RELATERAD INFORMATION
Miljö och bygg
Öppettider: Vardagar 10.00-12.00, 13.30-16.00
Telefon: 016-710 10 00
E-post: miljo@eskilstuna.se
Besöksadress: Alva Myrdalsgata 3D, Vakteln
Eskilstuna direkt
Telefontid: måndag-torsdag 08.00-16.30, fredag 08.00-16.00
Telefon: 016-710 10 00
E-post: info@eskilstuna.se
Du är här:
E-post: foretagsservice@eskilstuna.se
Telefon: 016-710 23 88
(telefonsvarare där du lämnar ditt ärende och telefonnummer)
Se fler kontaktvägar