COOKIES
På denna webbplats använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Torshälla
Den centralt belägna gamla industribyggnaden Gjutaren planeras omvandlas till ett modernt bostadshus med cirka 34 lägenheter.
Detaljplan för Torshälla 4:45 (Gjutaren)
Diarienummer: SBYN/2024:126
H.E. Fastighetsförvaltning AB har tilldelats markanvisningen för delar av fastigheten Torshälla 4:45, mer känd som Gjutaren.
Under våren 2024 genomfördes en markanvisningstävling utan önskat utfall. Under hösten samma år gjordes ett omtag och den andra tävlingsomgången resulterade i att H.E. Fastighetsförvaltning tilldelades markanvisningen. Byggföretaget planerar för cirka 34 lägenheter i blandade storlekar.
Klicka här för att ta del av det vinnande tävlingsbidraget. Pdf, 9.8 MB.
Gjutaren, som ligger över Torshällaån mitt emot Holmberget och Holmbergsparken, har rika anor i bygden. Huvudbyggnaden stod klar 1890 och runt 1910 byggdes flygeln mot Ståhles gränd. Fasaden mot Storgatan tillsammans med en överbyggd travershall kom till mellan åren 1945 och 1950. Området ingår i riksintresset för kulturmiljö och är även utpekat som värdefull kulturmiljö i en utredning för kommunens översiktsplan
H.E. Fastighetsutvecklings arkitektoniska idé och koncept för Gjutaren kretsar kring att bygga lägenheter med ljus och utblickar åt flera håll och en stor innergård som tar in ljuset på gården och i lägenheterna. Fastigheten får flera entréer och trapphus från vilka lägenheternas entréer nås.
Byggföretaget vill återskapa den symmetriska struktur som det befintliga vinkelhuset i nordöst tidigare haft. Fönsterna ska också få tillbaka sin ursprungliga regelbundenhet. Fasaden på de befintliga delarna putsas med samma kulör och struktur som tidigare. På de gamla byggnadsdelarna planeras för balkonger med glasräcke som ger bra vindskydd.
På innergården är det tänkt att bli nya luftiga trappor och balkonger i industrikaraktär med svärtat stål. Tillbyggnaden får fasad av återvunnet tegel eller spånor i trä. En extra ingrediens är små atriumgårdar mot Storgatan där det gamla och nya möts, samtidigt som det ger mer grön yta för växtlighet och dagvattenhantering.
Vid produktionen eftersträvas cirkulära lösningar och återbruk. Produkter som byggs in dokumenteras och väljs utifrån framtida möjlighet till återbruk. Den nya delen får en träkonstruktion för att binda koldioxid i konstruktionen.
För de boende hoppas man kunna erbjuda en lokal med verktyg och digital plattform för delningstjänster och köp, byt, sälj inom föreningen.
Mätning av värme, kyla, el- och vattenförbrukning är tänkt att ske på lägenhetsnivå för att möjliggöra optimering och engagemang från varje boende. Elen köps förnybar eller fossilfri. Dessutom utreds solceller och energilagring och eventuellt även hur man kan ta vara på vattenkraften för energi, värme och kyla.
Ambitionen är att uppfylla Sweden Green Building counsils Miljöbyggnad 4.0, nivå silver.
Du är här:
E-post: info@eskilstuna.se
Telefon: 016-710 10 00