COOKIES
På denna webbplats använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
I Närsjö tillåter gällande områdesbestämmelser att väldigt små byggnader får byggas. När vatten- och avloppsledningar byggs ut i området finns ett behov av större byggrätter för att kunna ansluta sig till vatten och avlopp. Därför tas nu en detaljplan som tillåter större byggrätter fram.
Området har värdefull kulturmiljö och ska behålla sin karaktär. Närsjös bebyggelse berättar om det tidiga 1900-talets samhällsutveckling. Nya arbetsförhållanden gav möjlighet till semester och ökad fritid för en allt större del av befolkningen.
Stugorna speglar tidens nationalromantiska idealisering av naturen. De små tomterna och byggnaderna visar på tidens ideal om enkelhet. Drömmen om den lilla röda stugan där en naturskön tomt nära vatten spelade en central roll.
Detaljplan för Närsjö 1:80
Diarienummer: SBYN/2024:152
När förbindelsepunkten är upprättad och förmedlad samt när den allmänna VA-anläggningen är klar att användas får fastighetsägaren en faktura på anslutningsavgiften, det vill säga anläggningsavgiften. Avgiften är baserad på den VA-taxa som gäller vid tidpunkten för förmedlandet av förbindelsepunkten.
För mer information kontakta Eskilstuna Energi & Miljö:
Telefon kundservice: 016-710 23 00
E-post: kundservice@eem.se
Webbsida: eem.se
Det varierar beroende på om befintligt VA-anläggning på fastigheten uppfyller miljöbalkens reningskrav. Kraven på anslutning till avlopp är det Samhällsbyggnadsförvaltningen som kan svara på och ange en tidsram för. Kontakta dem om du vill ha mer information om vad som gäller för din fastighet.
Telefonväxeln: 016-710 10 00
E-post: miljokontoret@eskilstuna.se
För kommunalt vatten finns inget krav på anslutning, däremot så kvarstår avgiftsskyldighet för vatten och avlopp enligt taxa oavsett hur mycket man nyttjar (ansluter). För att undslippa anläggningsavgift/brukningsavgift för den delen av avgiften som består av vatten behöver kunden bevisa att det egna vattnets kvalitet är likvärdig eller bättre än det vatten Eskilstuna Energi och Miljö tillhandahåller.
För mer information kontakta Eskilstuna Energi och Miljös kundservice. En hel del information finns även på webbsidan.
Telefon kundservice: 016-710 23 00
E-post: kundservice@eem.se
Webbsida: eem.seeem.se
Strandskyddet återinträder när en ny detaljplan tas fram och behöver upphävas på nytt i den nya detaljplanen. Under framtagandet av detaljplanen görs en prövning om var det är lämpligt att upphäva strandskyddet och det går inte att i dagsläget svara exakt på vad som kommer att hända.
Det finns flera fördelar med anslutningen. Du gör en investering för miljön, samhället och individen. Investeringen ökar också värdet på din fastighet. Idag har många fritidshus med enskilda VA-anläggningar problem med tillgång och kvalitet på dricksvattnet. Dessutom uppfyller få enskilda VA-anläggningar Miljöbalkens reningskrav. Närsjö ligger inom vattenskyddsområde för Hyndevads ytvattentäkt. De flesta invånarna i Eskilstuna får sitt dricksvatten från Hyndevads vattenverk. Dåliga enskilda VA-anläggningar kan resultera i förorening av grundvattnet, utsläpp av oönskade ämnen samt att mikroorganismer från avloppen kan påverka dricksvattentäkterna negativt.
Det går att beställa öppning/stängning av servisventil mot en kostnad enligt den gällande VA-taxa. Det går dock inte att montera en sådan mätare under våren/vintern. Den ska monteras i en godkänd vattenmätarplats (frostfritt bla.). Läs mer på Installera vattenmätare - eem.se
För mer information kontakta Eskilstuna Energi & Miljö:
Telefon kundservice: 016-710 23 00
E-post: kundservice@eem.se
Webbsida: eem.se
En del av bryggorna i Närsjö har varit tillsynsärenden hos Samhällsbyggnadsförvaltningen på grund av att de byggt ut inom strandskyddat område. Under framtagandet av detaljplanen görs en prövning om var det är lämpligt att upphäva strandskyddet och det går inte att i dagsläget svara exakt på vad som kommer att hända.
Bryggorna ligger inom samfällighetsföreningen och föreningen bestämmer själva om de vill ta betalt för båtplats vid de gemensamma bryggorna eller inte.
Under planprocessen för detaljplan undersöks alltid om det är aktuellt att införa kommunalt huvudmannaskap över gatorna. Just nu är det inte aktuellt för kommunen att ta över driften av gatorna i Närsjö.
Det är i dagsläget inte aktuellt för kommunen att ta över driften av gatorna i området därför är belysningen en fråga för samfällighetsföreningen.
Det är i dagsläget inte aktuellt för kommunen att ta över driften av gatorna i området därför är asfaltering en fråga för samfällighetsföreningen. Att vägarna behålls grusade bidrar till Närsjös kulturhistoriska värde och åtgärden kräver därför marklov.
Det är i dagsläget inte aktuellt för kommunen att ta över driften av gatorna i området därför är snöröjning en fråga för samfällighetsföreningen.
Under samrådsperioden kommer vi att samråda med Trafikverket om det är aktuellt att bygga om infarten.
8:13 är en förkortning som syftar på förvanskningsförbudet i plan- och bygglagens 8 kap 13 §. En byggnad, bebyggelseområde eller allmän plats som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt får inte förvanskas.
En byggnad eller bebyggelsemiljö kan vara särskilt värdefull om den tydliggör tidigare samhällsförhållanden. Exempel på detta är:
Närsjös bebyggelsemiljö berättar om det tidiga 1900-talets samhällsutveckling, där nya arbetsförhållanden med möjlighet till semester medgav en ökad fritid för en allt större del av befolkningen. Stugorna speglar tidens nationalromantiska idealisering av naturen. De små tomterna och byggnaderna visar på tidens ideal om enkelhet och drömmen om den lilla röda stugan där en naturskön tomt nära vatten spelade en central roll.
Att vägarna i Närsjö behålls grusade är av kulturhistoriskt värde och vägarna ska därför återställas i största möjliga mån. Olika samhällsintressen behöver alltid vägas mot varandra. Närsjö ligger inom vattenskyddsområde för Hyndevads ytvattentäkt. De flesta invånarna i Eskilstuna får sitt dricksvatten från Hyndevads vattenverk. Dåliga enskilda VA-anläggningar kan resultera i förorening av grundvattnet, utsläpp av oönskade ämnen samt att mikroorganismer från avloppen kan påverka dricksvattentäkterna negativt. Att skydda dricksvattnet är av högsta intresse.
I samband med att den gällande översiktsplanen togs fram ville kommunen ta ett helhetsgrepp kring kommunens kulturhistoriskt värdefulla miljöer. En övergripande inventering av hela kommunen genomfördes, där olika karaktärsområden och särskilt värdefulla områden identifierades. Den kulturhistoriska värderingen gjordes utifrån Riksantikvarieämbetets Plattform för kulturhistorisk värdering och urval. Underlaget som togs fram under inventeringen gav nya perspektiv på Närsjös kulturhistoriska värde.
Nej kommunen har inte och kan inte ta ett sådant beslut.
Avgiften utgår ifrån VA-taxan. En parameter i VA-taxan är s.k. lägenhetsavgift och har och göra med om det finns ett bostadshus på fastigheten eller ej. Avgiften ska motsvara nyttan som ett hushåll/fastighet har av kommunalt VA. Man gör ingen skillnad på fritidshus eller permanent boende. Eskilstuna Energi och Miljö utgår ifrån branschorganisationen Svenskt Vattens förslag på bastaxa, enligt publikationen 96 (p.96).
För mer information kontakta Eskilstuna Energi & Miljö:
Telefon kundservice: 016-710 23 00
E-post: kundservice@eem.se
Webbsida: eem.se
Beslutet om utbyggnad grundade sig på lagen om allmänna vattentjänster 6 § som i detta avseende anger följande;
Om det med hänsyn till skyddet för människors hälsa eller miljön behöver ordnas vattenförsörjning eller avlopp i ett större sammanhang för en viss befintlig eller blivande bebyggelse, skall kommunen
Dåliga enskilda VA-anläggningar kan resultera i förorening av grundvattnet, utsläpp av oönskade ämnen samt att mikroorganismer från avloppen kan påverka dricksvattentäkterna negativt. Det är ett gemensamt ansvar att skydda människors hälsa och miljön. Kommunen ansvarar för vattentjänster fram till fastighetsgräns och fastighetsägare ansvarar för att kunna ta emot dessa tjänster.
Eskilstuna Energi och Miljö ansvarar för att koppla in de nya elledningarna. För mer information kontakta Eskilstuna Energi & Miljö:
Telefon kundservice: 016-710 23 00
E-post: kundservice@eem.se
Webbsida: eem.se
Vägdikena ska återställas och synpunkten har skickats vidare till Salbohed som utfört arbetet. För mer information kontakta Eskilstuna Energi & Miljö:
Telefon kundservice: 016-710 23 00
E-post: kundservice@eem.se
Webbsida: eem.se
Du är här:
E-post: info@eskilstuna.se
Telefon: 016-710 10 00