COOKIES
På denna webbplats använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Mesta, Berga och Borsökna
Planområdet ligger söder om Borsöknavägen i Mesta/Berga. Här planeras för bostäder i form av parhus, radhus, kedjehus, friliggande villor och mindre flerbostadshus samt ett vård- och omsorgsboende.
Detaljplan för Mesta 6:40 m. fl. (Mesta/Berga)
Diarienummer: SBYN/2024:130
Planen är att utveckla Mesta och tillskapa nya bostäder av olika typ i ett naturnära läge. Ett allmänt naturområde planeras att avsättas längs Borsöknabäcken.
Delar av planområdet är i översiktsplanen utpekat som utrednings område för ändrad markanvändning för i huvudsak bostäder och samhällsservice.
Enligt översiktsplanen är huvudprincipen för ny bebyggelse att begränsa stadens utbredning genom att förtäta den inifrån och ut. Ny bebyggelse ska, där så är möjligt, lokaliseras till befintliga och nya kollektivtrafikknutpunkter eller stråk. Valet av plats för ett nytt äldreboende behöver ske med omsorg.
Huvudinriktningen för planläggningen bostäder i form av par-, rad-, kedjehus, friliggande villor och mindre flerfamiljshus samt vård- och omsorgsboende.
Bostadsbeståndet i Mesta består till största del av enbostadshus. För att åstadkomma blandad bebyggelse är inriktningen att möjliggöra för både en- och flerbostadshus samt vård- och omsorgsboende. Antalet bostäder, bebyggelsens höjd och placering med mera kommer att studeras närmare under planprocessen.
Detaljplanen kan inte reglera om det blir bostadsrätter eller hyresrätter. Detta är något som framtidens bostadsmarknad styr mer än planeringsarbetet.
En viktig fråga i planarbetet är hur trafiken till och från samt inom det nya bostadsområdet planeras att ske. Inriktning vid planläggning är trafiksäkerhet och hållbara transporter. Därav planeras att skapa nya gång- och cykelkopplingar. Det prioriteras för gående och cyklister. Biltrafiken bland annat till och från skola för att hämta/lämna ska minskas så mycket som möjligt.
Ambitionen är att bevara områdets naturliga kvaliteter i hög utsträckning. Vilket innebär att placering av byggnader behöver ske med omsorg. Inriktningen är att området längs med bäcken på sikt ska bli ett rekreationsstråk med gång- och cykelväg och andra funktioner. Gång- och cykelkopplingen utreds parallellt med planarbetet. Skogsdungen vid Mesta Västergård planeras att bevaras och undantas därför exploatering. Fler sätt att bevara och tillvarata markens ekologiska kvaliteter ses över i planarbetet.
Arbetet med att ta fram detaljplan pågår. Det arbetas nu med att ta fram en rad utredningar anpassat efter områdets behov och utifrån dessa tas ett planförslag fram.
Nämnden beslutar sedan om när detaljplanen ska ställas ut för samråd, vilket innebär att planförslaget visas upp och allmänheten har möjlighet till insyn och får tillfälle att lämna synpunkter. Samrådet är alltså det första tillfället i planprocessen där du får möjlighet att ta del av det då framtagna detaljplaneförslaget. Under denna tid (samrådstiden) har du störst möjlighet att påverka planen genom att lämna synpunkter. Utifrån inkomna synpunkter kan det sedan ske ändringar i detaljplanen innan planen ställs ut igen för granskning. Granskningstiden är den sista möjligheten att lämna synpunkter. Det kan ske ytterligare ändringar i detaljplanen efter granskningen. Är ändringarna då omfattande måste detaljplanen ställas ut för granskning igen.
Om marken som detaljplanen gäller bedöms vara lämplig för det som föreslås i planen, antar Samhällsbyggnadsnämnden detaljplanen. Detaljplanen får sedan laga kraft och börjar gälla efter tre veckor om ingen överklagar planen. Den som vill överklaga detaljplanen måste göra det inom tre veckor från dagen beslutet anslås på kommunens digitala anslagstavla på eskilstuna.se. För att få överklaga detaljplanen måste du ha lämnat dina synpunkter skriftligt senast under granskningstiden.
Information kommer att skickas ut till sakägare när detaljplanen ställs ut för samråd. Förslaget kommer då att finnas utställt på kommunens webbplats och i Värjans utställningshall. Mer information om tid och plats för samrådet kommer att skickas ut.
Läs om hur detaljplaneprocessen fungerar, när du kan lämna synpunkter på planförslaget med mera:
Du är här:
E-post: info@eskilstuna.se
Telefon: 016-710 10 00