COOKIES
På denna webbplats använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Fröslunda, Råbergstorp och Lagersberg
Här planeras för bostäder, äldreboende och förskola i Lagersberg. Detaljplanen är etapp 1 inom ramen för Utvecklingsplan Fröslunda, Lagersberg och Råbergstorp.
Detaljplanen ska göra det möjligt att bygga bostäder, äldrevård i form av ett vård- och omsorgsboende samt en förskola i stadsdelen Lagersberg. I nuläget planeras för cirka 150 bostäder, varav cirka 50 radhus.
Detaljplanen utgör första etappen av Utvecklingsplan Fröslunda, Lagersberg och Råbergstorp, förkortat FRL. Enligt utvecklingsplanen ska också ett parkstråk som genomkorsar hela FRL-området anläggas. Hänsyn ska tas till befintliga kulturmiljö- och landskapsvärden.
Detaljplanen drivs med standardförfarande enligt Plan- och bygglagen. Planförslaget är förenligt med gällande översiktsplan. Kommunen bedömer att detaljplanens genomförande inte medför en betydande miljöpåverkan.
Samrådet informerar om pågående planarbete och ger möjlighet till insyn och påverkan.
13 januari – 3 februari 2025
Under samrådstiden finns planförslaget med tillhörande planhandlingar också utställda i:
Synpunkter på planförslaget lämnas senast 3 februari 2025 till:
eller
Eskilstuna kommun
Samhällsbyggnadsförvaltningen, Planenheten
631 86 Eskilstuna
När du lämnar synpunkter ska du ange följande uppgifter:
Om du inte lämnat dina synpunkter i tid kan du förlora rätten att överklaga beslutet när planen är antagen.
Post och e-post till kommunen blir en offentlig allmän handling.
Detaljplan för del av Lagersberg 1:3 m.fl, FRL etapp 1
Diarienummer: SBYN:2024:112
Vi har samlat ett antal vanligt förekommande frågor kring planerna för Lagersberg 1:3 m.fl. Klicka på plustecknet vid respektive fråga för att läsa svaret. Kontakta oss gärna om du har ytterligare frågor.
En detaljplan berättar hur mark inom ett specifikt område i kommunen får användas, däribland placering, utformning och utförande. Detaljplanen består av en plankarta och en planbeskrivning som ska göra det lättare att förstå vad plankartan innebär.
Det finns ett behov av fler platser för äldrevård i Eskilstuna kommun. Bristen på platser beror främst på att vår befolkning blir äldre. Det finns även ett behov och önskemål om andra former av bostäder i stadsdelen Lagersberg.
För att dessa två behov ska kunna mötas behövs en ny detaljplan. Detaljplanen är den första etappen av Utvecklingsplan Fröslunda, Lagersberg och Råbergstorp.
Planområdet ligger ungefär tre kilometer sydväst om centrala Eskilstuna. Det gränsar mot Svarvargatan och Montörgatan i syd och öst, mot Lagersbergs säteri i väst och i norr mot byggnaderna inom fastigheterna Lagbalken 1 och 2.
På den förenklade kartbilden kan du se de yttre gränserna för planområdet och var hus, äldrevård och förskola är tänkta att placeras. Bland planhandlingarna finns plankartan som är mycket mer detaljerad. Klicka på kartan för att se den i större format.
Detaljplanens syfte är att göra det möjligt att bygga bostäder, ett vård- och omsorgsboende samt en förskola. Bostadsområdet Lagersberg skulle få mellan 50 och 100 nya bostäder i flerbostadshus och i den södra delen av planområdet runt 50 bostäder i småhus. Småhusen samlas runt en central park som blir ett avslut på det planerade parkstråk som ska löpa parallellt med Gillbergavägen.
Parker och grönområden samt gång- och cykelbanor byggs och gator rustas upp och får ett nytt utseende. Planområdet varierar i karaktär med stadsmiljö i norr och öst och landsbygd i syd och väst.
I förslaget ges Borgmästaregatan delvis en ny sträckning för att förskolan ska få plats. Från korsningen Borgmästaregatan – Svarvargatan fram till och med föreslagen parkering till förskolan ska en gång- och cykelbana anläggas på den norra sidan.
Resten av gatan följer i stort sett dagens sträckning, dock föreslås att den breddas för att rymma fler funktioner, som angöring, dagvattenhantering och eventuell trädplantering. Det byggs även säkra passager för barn till och från förskolan på lämpliga platser.
I dagsläget finns det trottoarer på samtliga gator inom planområdet men inga gång- och cykelbanor. I planförslaget byggs gång- och cykelbanor på Borgmästaregatan och inom parkstråket för att koppla ihop området.
Möjligheten att parkera kommer att finnas kvar och nya parkeringsplatser kommer att byggas. Exakt hur parkeringsbehovet ser ut är en fråga som kommer att utredas vidare.
Grundtanken är att parkering ska ske i så kallade mobilitetshus som placeras inom planområdet med acceptabla gångavstånd till bilparkering. Mobilitetshus, till skillnad från traditionella parkeringshus, gör det enklare med delningslösningar som till exempel bilpooler.
Det finns god tillgång till kollektivtrafik, linje 1 och 2 passerar strax norr om planområdet. Dessutom går linje 19 inom Vilsta industriområde, öster om planområdet. Därför föreslås inga förändringar i kollektivtrafiken, det kan först bli aktuellt om den större Utvecklingsplan Fröslunda, Råbergstorp och Lagersberg ser behov av det.
En eventuell byggstart ligger långt fram i tiden. Planens genomförandetid är 10 år från den dag beslutet att anta detaljplanen börjar gälla. När en detaljplan tas fram följs flera lagstadgade steg i det som kallas detaljplaneprocessen. Det är en demokratisk process där det ges möjlighet för sakägare, myndigheter och andra berörda att komma med synpunkter under samråd och granskning.
Synpunkterna vid ett samråd tas om hand och efter det sker en bearbetning av planförslaget innan det ställs ut för granskning. Om synpunkter har lämnats redovisas de i ett granskningsutlåtande och berörda meddelas. De två sista stegen i planprocessen är antagandet och laga kraft, alltså när planen är antagen i samhällsbyggnadsnämnden och börjar gälla om den inte överklagas.
Övergripande tidsplan:
Stadsläkning är ett projekt och en metod för att med samhällsplanering och fysisk planering ”läka” staden med fokus på utvalda stadsdelar. Det innebär att man rent fysiskt kopplar samman staden men också att bygga "broar" mellan stadsdelar och dess invånare, samt bidra till trygghet och trivsel.
Målet är inställt på en jämställd stad för att nå en ökad social hållbarhet i staden som helhet. Projektet fokuserar på stadsdelarna Fröslunda, Råbergstorp, Lagersberg, Årby, Skogsängen och Skiftinge. Dessa områden har i olika utsträckning flera svagheter:
Du är här:
E-post: info@eskilstuna.se
Telefon: 016-710 10 00