COOKIES
På denna webbplats använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Centrum
Ett levande centrum är avgörande för en stad som vill vara attraktiv och trygg, såväl ur besökssynpunkt som för att locka till sig inflyttare, studenter, nyetablering och utveckling av företag med mera. Processen med att ta fram ett nytt planprogram för centrum pågår, på denna sida kan du läsa mer om det.
Ett planprogram är ett stöd för kommande detaljplanering och bygglovshantering. Planprogrammet ger också en riktning för kommunala investeringar för gator, torg, parker och platser med allmänintresse i. På bilden nedan kan du se hur ett planprogram förhåller sig till andra dokument i planeringsstegen.
Syftet med ett planprogram för centrum är att beskriva:
För större omvandlingsområden görs vanligtvis en fördjupning av översiktsplanen eller som i centrums fall, ett planprogram. Dokumenten blir viktiga strategiska element som underlättar nästa steg i omvandlingsprocessen, men de är enbart vägledande och inte juridiskt bindande.
Planprogrammet ska utreda förutsättningar och visa på struktur och de huvudsakliga dragen för gestaltning av allmän platsmark och framtagna visioner för utveckling av fastigheter. En viktig del i arbetet är att föra dialog med invånarna, fastighetsägarna och näringslivet.
Ett planprogram skickas på samråd så att de parter som inte tidigare varit delaktiga i planläggning får tillfälle att studera och kommentera kommunens förslag. Det är samhällsbyggnadsnämnden som slutligen godkänner ett planprogram.
Under sommaren 2024 frågade kommunen Eskilstunaborna vad de tycker om dagens centrum och vilken utveckling de vill se i framtiden.
Via länken kan du se hela enkäten och botanisera bland svar och statistik:
Avgränsningen i vad som räknas som centrum kan skilja sig åt. Denna bild illustrerar området enkäten åsyftar med centrum:
Bland de svarande finns ett brett ålderspann, från 20 till 80 år, men de allra flesta är mellan 30 och 60 år. För att nå åldersgrupper med lägre representation bland enkätsvaren hålls dialoger under hösten. Även studenter på MDU är en utpekad målgrupp att prata med.
65 procent av de svarande är kvinnor, 33 procent män. Resterande två procent har angett annat.
Enkätsvaren visar att invånarna vill se ett mer levande, grönskande, säkert och inkluderande centrum som erbjuder en blandning av handel, kultur och umgängesytor. De vill också att kommunen underlättar för både näringsliv och invånare att delta i stadens utveckling.
Bland enkätsvaren syns en oro över att Eskilstuna centrum förlorar sin livlighet och attraktionskraft. Många betonar att antalet butiker i centrum har minskat drastiskt och att centrum därför upplevs tomt och öde.
Dessa tio ämnen är de som återkommer oftast sammanvägt samtliga 1262 svar som inkommit. De är listade i ordning som de nämns, nr 1 nämns mest och sedan fortsätter ämnena i fallande skala. Det finns även andra ämnen som omnämns, men dessa tio är de vanligaste.
Många respondenter påpekar att handeln i centrum har minskat drastiskt och att de flesta butikerna nu finns på handelsplatser utanför centrum. Detta har lett till ett ”dött” centrum med många tomma lokaler och en övervikt av restauranger, gym, frisörer och skolor.
Det finns ett starkt önskemål om att återuppliva stadskärnan genom att locka tillbaka fler butiker, gärna små och unika. Flera respondenter föreslår sänkta hyror för att stödja nya företagsetableringar och gratis eller billigare parkeringar.
En av de mest återkommande åsikterna är att det är svårt att parkera i centrum. Många efterfrågar enklare och billigare parkeringar, särskilt i jämförelse med fri parkering vid köpcentrum. Vissa vill se en ringled för att minska trafikbelastningen i stadskärnan.
En del respondenter betonar vikten av att minska biltrafiken i centrum och istället satsa på gående och cyklister. Det finns förslag på bättre
cykelvägar och säkra cykelparkeringar, vilket flera anser skulle göra staden mer tillgänglig och hållbar.
Enkätsvaren vittnar om en upplevd otrygghet i centrum, särskilt på kvällarna. Förslag inkluderar bättre belysning och ökad närvaro av väktare eller poliser för att öka trygghetskänslan.
Många saknar ett brett kultur- och nöjesutbud i centrum. Förslag som festivaler, musikuppträdanden och fler restauranger och caféer lyfts fram för att göra centrum mer attraktivt.
Många ser potential i att använda Eskilstunaån bättre, med förslag om fler restauranger, fik och aktiviteter längs vattnet.
Flera svarande efterlyser mer grönska och parkområden i stadens centrum, med förslag på fler träd, buskar och lekplatser.
Det finns önskemål om fler områden för barn, som lekparker och barnaktiviteter i centrum.
Höga hyror i centrum nämns ofta som en förutsatt anledning till att butiker tvingas stänga. Många anser att kommunen bör sänka hyrorna för att göra det möjligt för fler butiker att etablera sig.
Flera respondenter önskar sig fler marknader och evenemang på Fristadstorget för att skapa liv och rörelse. Några uttrycker att utbudet av evenemang framför allt sker på vardagar under arbetstid.
Enkätsvaren kommer att vara vägledande för oss i det fortsatta arbetet med utvecklingen av Eskilstuna centrum och som underlag till pågående arbete med planprogram centrum. Många av frågorna som lyfts i enkäten arbetar vi redan med i bred samverkan över förvaltningsgränser och även utanför den kommunala organisationen.
Ett exempel är att arbeta mer med att utforma centrum utifrån ett barnperspektiv och med ökad grönska och vatten. Att arbeta fördjupat med trafikflöden och transportmönster, parkeringsstrategi och att utveckla hållbar mobilitet med fler kreativa lösningar är andra exempel. Ett perspektiv är trygghetsfrågan utifrån en ökad aktivering av centrum under kvällar, helger och lov.
Arbetet som görs för att underlätta för handeln i centrum bedrivs via kommunens stadsutvecklingsstrateg. Det är ett pågående samarbete med fastighetsägare i syfte att öka etableringsintresset för lokaler i stadskärnan.
Text
Klicka på plustecknet för området du vill läsa mer om. Under respektive rubrikområde hittar du aktuell information och relevanta länkar till ännu mer fördjupning.
Under varje plusfält kan du läsa mer om vad respektive dialog eller samverkansforum handlade om och resulterade i.
Info kommer inom kort.
Den 3 maj 2023 hölls ett stadsforum om årummet. Här är några av idéerna som lyftes fram extra under kvällen:
Info kommer inom kort.
Här följer en summering av denna sammankomst.
Centrumets attraktivitet:
Kultur och aktivitet:
Integration och gemenskap:
Grönska i staden:
Förslag för specifika platser:
Övriga förslag:
De generella teman som uppmärksammades under runda bord samtalen var även representerade av de visionsbilder som plockades ut.
De vanligast förekommande bilderna var kopplade till kulturhistoriska byggnader/gamla industribyggnader som fått nytt ändamål och moderniserats, gröna inslag i staden kombinerat med olika aktiviteter, kultur i form av uppträdanden i det offentliga rummet, matmarknader och konst, samt fysiska aktiviteter på offentliga platser som kan utföras av alla.
Det finns en stark strävan att göra Eskilstuna mer levande, rikt på kultur och konst samt attraktivt för alla målgrupper. Det verkar som att grönska, integration och varierat utbud av aktiviteter är centrala mål för utvecklingen av Eskilstuna centrum.
Info kommer inom kort.
Info kommer inom kort.
Trafikenheten har gjort en back casting för trafiken i centrum och listat åtgärder för att nå målbilden 2045.
Målbild
För att maximera förändringens effekt tidigt och samtidigt vara ekonomiskt realistisk är det strategiskt att börja med aktiviteter som har stor påverkan men kräver relativt låga kostnader och ger snabb återbäring.
2025 – Insatser idag och omedelbara förbättringar
2030 – Fokus på tillgänglighet, beteendeförändring och hållbara alternativ
2035 – Fasa ut privat biltrafik i centrum och bygga ut hållbara transporter
2040 – Självklar infrastruktur för hållbara transporter och optimerad bilanvändning
2045 – Ett hållbart och tillgängligt Eskilstuna
Denna workshop för styrgrupp och berörda chefer inom kommunkoncernen hölls för att ge dem en möjlighet att fördjupat diskutera nulägesanalys, mål och strategier och framtidsbild för Eskilstuna centrum år 2045.
Första delen ägnades åt framtidsbilden där deltagarna gemensamt tog fram deras bild av nuläget och framtidsbilden och till dem kopplade mål och strategier. Därefter gjorde en SWOT-analys för centrum. SWOT är engelska och översatt till svenska blir det styrkor, svagheter, möjligheter och hot. Deltagarna ombads identifiera minst två av varje för en framtida utveckling.
Här är en sammanställning av SWOT-analysen som chefer och styrgrupp gjorde:
Styrkor
Svagheter
Möjligheter
Hot
Här är en sammanställning av SWOT-analysen som projektets referensgrupp- och arbetsgrupp gjorde:
Styrkor
Svagheter
Möjligheter
Hot
Övning 2 handlade om mål och strategier. Sammanställning chefer och styrgrupp, utan kommentarer:
Sammanställning referensgrupp- och arbetsgrupp:
Slutligen användes bilder för att demonstrera framtidsbilder för centrum. Se exempel nedan.
Fokusfrågor framåt
Gruppernas framtidsbilder visar på en önskan om att prioritera grönska och vistelseyta framför yta för bil, att lyfta fram kulturmiljö och frågor om identitet. Sammantaget ses att planprogrammets mål och strategier behöver behandla följande frågeställningar som kommit upp under workshopen:
Målpunkter och kopplingar
Parkering
Identitet och kulturmiljö
Universitetet
Grönblå struktur i centrum
Info kommer inom kort.
Info kommer under 2025.
Den 3 maj 2023 hölls ett stadsforum om årummet.
Här kan du läsa mer om det.
Här följer en sammanfattning av hur kommunen arbetar med att utveckla årummet idag.
Vi tar fram en vision med strategisk inriktning för det centrala årummet. Andra planerade projekt som påverkar förutsättningarna är parkprogram, fortsatt arbete med utveckling av åstråket i hela sin sträckning och en ny detaljplan för årummet i centrum.
I både arbetet med årummet specifikt och arbetet med centrum är allmänhetens inspel av stor betydelse. Det är viktigt att kommunen tar fram rätt förutsättningar för det innehåll som invånarna behöver och vill se för att nyttja åns potential på bästa sätt.
En begränsande faktor för utveckling kan vara ekonomi. Alla investeringar som skulle behövas för att nyttja potentialen på bästa sätt kanske inte kan budgetsättas inom en snar framtid. Vad kommunen kan göra när det ekonomiska läget är mer begränsat är planering och konceptutveckling och att ta fram bästa möjliga förutsättningar.
Eskilstuna kommuns nya grönplan antogs av kommunfullmäktige den 17 december 2020. Grönplanen innehåller strategier, riktlinjer och förslag på åtgärder för att kommunen ska kunna värna och utveckla grön infrastruktur och ekosystemtjänster.
Det sker mycket arbete med grönskan i staden redan idag vilket återspeglas i detaljplaner, vision årummet och ett kommande parkprogram. Invånares synpunkter motiverar fortsatt utredning och arbete med underlag till investeringar.
För fördjupning, läs gärna vår lekplatsplan och grönplan.
Kommunen har en ambition att arbeta mer med barnrättsperspektivet i alla projekt, dvs barns rättigheter enligt barnkonventionen. Dagslägets utveckling och arbete kretsar kring lekplatsen i Stadsparken och behovet av mer lekbar yta markerat i översiktsplan och grönplan.
Lekbarhet är ett begrepp vi vill utveckla och specifikt i sammanhanget centrums utveckling. Ett viktigt fokus är att tillskapa fler ställen och aktiviteter för barn, barnfamiljer och ungdomar i centrum. Utmaningar finns i målkonflikter med trafik- och mobilitetsstrukturer, brist på ekonomi och drift.
Att arbeta med lekbarhet och till exempel lekstråk istället för som tidigare platsspecifika lekplatser är något nytt som kommunen saknar utvärdering och erfarenhet av. För att komma vidare i det arbetet tittar vi på bra exempel från andra kommuner, däribland Örebro.
Kommunen är mycket angelägen om att utveckla stadskärnan som mötesplats och handelsplats för att skapa attraktivitet både ur ett besökarperspektiv såväl som ur ett näringsidkarperspektiv.
Kommunens stadsutvecklingsstrateg Christina Blomberg har därför ett nära samarbete med de tre stora galleriafastighetsägarna med syfte att öka etableringsintresset för lokaler i stadskärnan.
Med ett större utbud i centrum ökar besöksflödena, tryggheten och trivseln. Förutsättningarna för att bedriva näringsverksamhet i centrum förbättras också när besöksanledningarna blir fler.
Du når Christina Blomberg via:
E-post: christina.blomberg5@eskilstuna.se
Telefon: 016-710 82 63.
Marknadshyran för lokaler fungerar utan reglering genom att hyresnivåerna sätts utifrån efterfrågan och utbud, likt andra marknadsprissättningar, till skillnad från bostäder där bruksvärdeshyra tillämpas.
Hyresvärdar och hyresgäster förhandlar om hyran, och den bestäms av faktorer som lokalens läge, storlek, skick och den allmänna ekonomiska situationen. Kommunen har ingen laglig rätt att sätta eller begränsa hyrorna för kommersiella lokaler.
Kultur- och fritidsförvaltningen organiserar programverksamheten på Fristadstorget tillsammans med Position Eskilstuna och externa evenemangsaktörer. Under året arrangeras här olika marknader på , exempelvis den internationella matmarknaden och den lokala matmarknaden med lokala producenter från Sörmlands Matkluster.
Intresset för marknader är stor hos Eskilstunaborna och intresserade parter som vill skapa fler välkomnas att kontakta Fristadstorgets personal eller Position Eskilstuna för hjälp och möjliga samarbeten.
E-post: fristadstorget@eskilstuna.se
Telefon: 016-710 10 56
Se även positioneskilstuna.se eller mejla till: elina@positioneskilstuna.se
På eskilstuna.se kan du läsa mer och följa aktiviteter som arrangeras på Fristadstorget:
Kommunen välkomnar fler aktörer som vill bedriva torghandel på Fristadstorget och andra platser. Den som vill arrangera en marknad eller bedriva torghandel kan läsa mer om hur man går tillväga på kommunens webbplats för företag:
Evenemangsarrangörer kan även få tips och råd via Visit Eskilstuna:
Trafikplanering är en viktig del av kommunens stadsplanering. Vi har samlat all relevant information om det på denna sida:
Trafikplanering i Eskilstuna kommun
Under 2025 ska en ny trafik- och mobilitetsplan antas av samhällsbyggnadsnämnden. Planen pekar den långsiktiga strategiska planeringen för att Eskilstuna kommun ska kunna skapa ett effektivt, tillgängligt och hållbart transport- och trafiksystem. Du kan läsa mer om det arbetet här:
Här följer en överblick i hur kommunen arbetar med trafikfrågan idag.
En centrumenkät 2024 har genomförts och analyserats. Svaren i denna har gett betydande inspel, så här kommer vi att arbeta med trafikfrågan utifrån enkätsvaren:
Enkäten gav också synunkter som kommunen inte kommer att kunna tillgodose:
Så här arbetar vi med frågorna idag:
Så här kommer vi att arbeta med frågorna utifrån enkätsvaren:
Enkäten gav också synunkter som kommunen inte kommer att kunna tillgodose:
Inom ramen för planprogrammet genomförs dialoger med olika målgrupper, där allmänhetens erfarenheter och upplevelser kring centrum samlas in. Detta görs parallellt med en nulägesanalys för att förstå de förutsättningar som finns idag och vilka behov som finns för att förbättra tryggheten i centrum.
I planprogrammet kommer det att beskrivas hur centrum ska utvecklas för att skapa tryggare miljöer för alla, oavsett tid på dygnet. Det kan exempelvis gälla åtgärder som förbättrad belysning och ökad aktivitet på offentliga platser.
Planprogrammet ger riktlinjer för efterföljande planläggning och investeringar, vilket skapar förutsättningar för en markanvändning och lokalisering av funktioner som bidrar till ökad närvaro av människor.
Planprogrammet kan också peka ut viktiga stråk eller platser som behöver särskilda insatser för att bli mer attraktiva eller tillgängliga som i sin tur bidrar till ökad trygghet.
Ett planprogram kan inte styra över närvaro av väktare eller polis i centrum, men inkomna synpunkter skickas vidare till berörd förvaltning eller myndighet.
Läs mer om stadsläkning och social hållbarhet i fysisk planering
Den politiskt tillsatta Trygghetsberedningen syftar till att utveckla arbetet för trygghet i hela Eskilstuna som kommunkoncern och plats ur kriminologiskt, socialt och ekonomiskt perspektiv med särskilt fokus på att lyfta prioriterade stadsdelar. I detta arbete är centrum en naturlig del. Läs mer på eskilstuna.se:
Eskilstuna erbjuder ett brett utbud av olika kulturella evenemang både i centrum och på olika platser runt om i kommunen. Kommunen erbjuder en gratis marknadsföringskanal där arrangörer själva kan lägga in information om sitt arrangemang för att få hjälp med marknadsföringen. Läs mer på:
Den som är nyfiken på utbudet och inte vill missa något kan prenumerera på Visit Eskilstunas nyhetsbrev. Evenemang på Fristadstorget marknadsförs även via facebooksidan Fristadstorget. Besök Visit Eskilstuna och sök på nyhetsbrev:
Saknar du något arrangemang och själv vill hitta på något finns personalen på Fristadstorget redo att stötta med kontakter, möjliga samarbetspartners och vägledning kring hur man går tillväga. Du träffar dem enklast på torget, i lokalen Fristadstorget 8 eller via e-post till: fristadstorget@eskilstuna.se. Du kan också ringa dem på telefonnummer 016-710 10 56.
Evenemangsarrangörer kan även få tips och råd via webbplatsen:
Väpnaren 6
Nya studentbostäder utefter Bruksgatan.
Valören 2
Nya bostäder på parkeringsplatsen vid Värjan.
Verktyget 4
Planeringsarbetet är vilande.
Vagnmakaren 7 och 8
Bostäder och verksamheter vid "Kurirenhuset".
Vinkelhaken 3
Nya bostäder nära Fristadstorget.
Ny skolgård
För S:t Eskil och Fristadsskolan.
Nytt kårhus
Ombyggnation av fastigheten på J A Selanders gata.
Du är här:
E-post: info@eskilstuna.se
Telefon: 016-710 10 00