COOKIES
På denna webbplats använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Centrum
Eskilstuna utvecklas vidare som kultur- och mötesstad. Eskilstuna kommun utreder om det går att bygga ett kongress- och kulturhus med hotell i centrala Eskilstuna.
Under hösten 2023 får kommunstyrelsen ett utvidgat uppdrag att utforska alternativa platser för kongress- och kulturhuset.
3 april 2024 öppnar en RFI, request for information, för intressenter att besvara. Sista svarsdag är 20 juni 2024.
All information och relaterat underlag om RFI finns på upphandlingsverktyget Mercell Tendsigns webbplats.
Ett kongress- och kulturhus med hotell ger Eskilstuna en stärkt position som evenemangsstad och ökar stadens attraktivitet som helhet. Det bidrar till centrumutvecklingen, som går från renodlad handel till större inslag av upplevelser.
Utöver den omsättning kultursektorn bidrar med är den även en viktig del i att tillföra liv och rörelse samt öka den upplevda tryggheten i stadskärnan. Centralt belägna attraktiva lokaler för kultur, inte minst för scenkonst och scenunderhållning, innebär en möjlighet att öka tillgängligheten till kultur för stadens invånare.
Kongress- och kulturhuset med hotell ska innehålla:
Förutom att byggnaden ska anläggas klimatsmart med innovativa klimat-, energi-, och återbrukslösningar, är ambitionen även att skapa ett landmärke som i sig har en attraktionskraft genom en intressant gestaltning med miljön, människan, kulturen och möten i fokus.
I juni 2020 beslutade kommunfullmäktige att anta förslag till principöverenskommelse mellan Eskilstuna kommun och Klövern AB (numera Corem). Syfte var att tillsammans undersöka möjligheten att bygga ett kongress- och kulturhus med hotell inom kvarteren Vestalen och Våghalsen.
Kommunfullmäktige beslutade 24 november 2021 att kongress- och kulturhus med tillhörande hotell helt och hållet förläggs till kvarteret Vestalen. Medan kvarteret Våghalsen, där bland annat stadsbiblioteket finns, kan utvecklas bland annat för att stärka Mälardalens universitet.
Kommunfullmäktige beslutade också att teckna ett nytt intentionsavtal med fastighetsbolaget Corem för att undersöka bland annat de juridiska och ekonomiska förutsättningarna för att gemensamt bygga kongress- och kulturhuset.
Corem är genom sina olika bolag fastighetsägare till Cityhuset med tillhörande parkeringsplatser, medan kommunen äger området på andra sidan Rademachergatan som består av bibliotekshuset, Bernhard Hellströms plats, Eskilstuna Teater samt arkivhuset.
Nu fortsätter planering av byggnation av kongress- och kulturhus då projektet bland annat ska beskriva vad det ska finnas för innehåll i kommunens lokaler för kulturverksamheten. Samtidigt startar också delprojekt som ska utreda följande perspektiv:
För att arbetet ska bli framgångsrikt är det viktigt med ett nära samarbete med fastighetsägare och en fortlöpande dialog och förankring med det lokala näringslivet och med kultursektorns olika företrädare på lokal, regional och nationell nivå. Det är också viktigt med ett bra samarbete med Mälardalens universitet.
Det finns ännu inget beslut att det ska byggas ett nytt kongress- och kulturhus med hotell; om beslut tas kan anläggningen stå klart tidigast 5–7 år efter beslut är taget.
Ekonomiska förutsättningar: En detaljerad genomgång av projektets kostnader, särskilt eftersom priset för att bygga har ökat. Det är viktigt att regelbundet uppdatera dessa siffror med tanke på ekonomiska förändringar.
Organisationsstruktur och ägarskap: Vi analyserar hur ägande- och hyresavtal bör struktureras och undersöker möjligheterna för samarbeten med fastighetsägare och andra aktörer. Riskbedömningar är en kontinuerlig del av arbetet.
Hantering av befintliga lokaler: När det nya kulturhuset står klart kommer vissa av kommunens nuvarande byggnader att bli överflödiga. Vi måste avgöra om dessa ska behållas eller säljas och vilken ekonomisk inverkan det har.
Inriktning av verksamheter: Vi tar en närmare titt på vilka tjänster och aktiviteter som bör ingå i det nya kulturhuset. Detta görs för att säkerställa att kulturhuset blir så bra och användbart som möjligt.
Engångsintäkter: I den övergripande ekonomiska planen måste vi också ta hänsyn till pengar vi kan få in en gång, som till exempel genom försäljning av byggrätter.
Alternativa platser: Det är viktigt att utforska var det nya kulturhuset skulle passa bäst i staden, särskilt i ljuset av stadens andra utvecklingsplaner, förutsättningar och utmaningar.
Samarbeten och affärsmodeller: Vi utforskar även olika affärsstrukturer och partnerskap som kan gynna både det nya kulturhuset och handeln i stadens centrum.
RFI, request for information
Samarbete med fastighetsägare kan te sig på olika vis. Ett sätt är att bjuda in fastighetsägare till att lämna förslag på hur de tänker sig att kongress- och kulturhuset skulle se ut samt besvara frågeställningar som hur de löser parkeringsfrågan på bästa sätt. Syftet att undersöka intresset och möjligheterna att skapa kongress- och kulturhuset tillsammans med en eller flera fastighetsägare i centrala Eskilstuna.
Detta sker under våren och sommaren 2024 när kommunen skickar ur en så kallad RFI, request for information.
Svar:
Det är en stor investering på cirka 700 miljoner kronor (beräkning gjord 2022) och kommer troligen öka kommunens totala kostnader för kultur.
Kostnaderna kommer dock öka oavsett nytt kulturhus eftersom stadsbibliotekets lokaler inte har renoverats sedan det byggdes på 1960-talet och Kulturskolan behöver nya lokaler.
Ett kongress- och kulturhus kommer även innebära ökade skatteintäkter och bidra till nya arbetstillfällen i Eskilstuna, enligt en studie från företaget WSP, vilket är samhällsekonomiskt positivt för Eskilstuna.
Fördjupad förstudie för kongresshall och kulturhus Pdf, 12.4 MB.
Inriktningsbeslut för fortsatt utredningsarbete Pdf, 3.1 MB.
Intentionsavtal för fortsatt arbete med Kongress- och kulturhus Pdf, 110.8 kB.
Rapport från Principöverenskommelse Pdf, 171.7 kB.
Beslut utvidgat uppdrag Pdf, 106.8 kB.
Kontakt
Kristina Birath
Fastighets- och miljödirektör
Kommunledningskontoret
Du är här:
E-post: info@eskilstuna.se
Telefon: 016-710 10 00