COOKIES
På denna webbplats använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Balsta och Hagnestahill
I Balsta planeras för att bygga en anpassad skola med idrottshall samt ett korttidsboende. Framtida byggnader ska utformas för att passa i landskapet och kulturmiljön. Förslaget kommer också att förbättra kopplingen mellan området Hagnestahill och stadsdelen Öster.
Skolverksamheten som planeras är anpassad skola för cirka 200 elever samt ett korttidsboende för 5–6 personer. Dagens lokaler och skolgårdar fungerar inte bra. Skolverksamheten är utspridd på flera platser men om vi samlar den kan vi använda våra resurser bättre. Vi möter framtidens behov genom att planera en skola som kan ta emot fler elever.
Läs mer om anpassad skola på eskilstuna.se.
Idrottshallen ska främst användas av skolan men kan också vara öppen för föreningslivet kvällar och helger.
Planområdet är anpassat med hänsyn till de två ladorna på fastigheten. En kulturmiljöanalys visar att Balsta musikslott och dess ekonomibyggnader har ett särskilt kulturhistoriskt värde. Ladorna påminner om den jordbruksverksamhet som tidigare fanns vid Balsta fattiggård och ålderdomshemmet i musikslottet.
Ladorna berörs inte av förslaget till ny detaljplan. Som bilden nedan visar går det preliminära planområdet runt dem, markerat med gul linje.
_
Eskilstuna kommun behöver nya lokaler för anpassad skola, de som finns idag fungerar inte optimalt och är utspridda på flera platser. Det är mer resurseffektivt att samla alla på en och samma plats. Detaljplanen ska göra det möjligt att bygga en skola, huruvida det faktiskt blir av beror på hur behovet ser ut och beslutas senare.
Anpassad skola är en egen skolform som elever med intellektuella funktionsnedsättningar har rätt att gå i. Skolan som planeras i Balsta ska rymma runt 200 elever. När inte skoleleverna använder idrottshallen kan den vara öppen för föreningslivet under kvällar och helger.
En rad alternativ för placering i östra Eskilstuna har beaktats och gett att Balsta är bäst lämpat. Med det menas att här finns bäst förutsättningar för till exempel gång- och cykelvägar och att det ska kunna skapa tillräckligt stora skolgårdar. Valet av plats ska dessutom kunna motiveras i
förhållande till kommunens översiktsplan.
Ett anpassat boende för personer med funktionsnedsättning. Syftet med korttidsboendet är att ge miljöombyte och att anhöriga ska få avlastning i omvårdnadsarbetet. Det planerade korttidsboendet i Balsta ska ha plats för fem till sex personer.
I en detaljplan finns regler om hur mark och vatten ska användas, förändras eller bevaras. Förutom att visa vad marken ska användas till berättar den också var gator, torg och parker ska ligga. Detaljplanen presenterar också lösningar för vatten- och avlopp, fjärrvärme och dagvattenhantering. Vanligtvis tar det omkring två år att ta fram en detaljplan.
Du kan läsa mer om detaljplaner på eskilstuna.se:
Detaljplan för Östermalm 1:1 m.fl. (Balsta skolområde)
Diarienummer: SBYN/2024:501
Under våren 2025 utreds förutsättningar på platsen, däribland markförhållanden, hur trafiksituationen kan lösas på ett bra sätt och hur nya byggnader kan anpassas till områdets kulturmiljövärden.
Du är här:
E-post: info@eskilstuna.se
Telefon: 016-710 10 00