COOKIES
På denna webbplats använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Träden är en integrerad del av planerna genom att berika stadsmiljön, bidra till ekosystemtjänster, skapa bostadsnära natur samt ge nyttan ur ett dagvattenperspektiv.
Plan för träd bör fungera som en vägledande strategi för företag, politiskt
styrda och idéburna organisationer samt för invånarna. Varje person, oavsett
om de representerar sig själva eller en organisation, kan bidra till att uppnå
målen för trädbeståndet baserat på sina egna förutsättningar och inom de
områden de har inflytande över.
Genom att följa Plan för träd för planering och förvaltning av Eskilstuna
kommuns trädbestånd kan man säkerställa att träden bidrar till ett hållbart
samhälle vilket ligger i mål med Eskilstunas vision för vision 2030.
För att säkerställa målområdenas genomförande, ska varje organisation, inklusive bolag, utarbeta en mer konkret lokal handlingsplan för träd för att formulera hur dessa mål ska uppnås.
För att en handlingsplan ska förankras och legitimeras behövs en tydlighet
och transparens. Genom att tillgängliggöra gemensamma mål i Plan för träd
kan det utvecklas specifika handlingsplaner för trädhantering som inriktar sig
på att uppnå målområdena i Plan för träd. Dessa handlingsplaner bör
inkludera åtgärdsförslag för att nå de mätbara målen i Plan för träd för att
utifrån det kunna utvärdera framsteg.
Läs eller ladda ner planen som pdf: Plan för träd
I kommunens översiktsplan och dagvattenplan betonas utvecklingen och bevarandet av den grön-blå infrastrukturen, inklusive gröna korridorer som främjar grönområden, ekosystemtjänster och rekreation.
I grönplanen inkluderas riktlinjer för bostadsnära natur och hur användning av gatuträd kan användas för att utveckla ny grönstruktur. Grönplanen identifierar också prioriterade gaturum som bör kompletteras med gatuträdsplanteringar för att både stärka gröna stråk i tätorterna och
förbättra hantering av gatans dagvatten.
Plan för träd är central för att uppfylla målen inom både grönplanen och översiktsplanen.
Inom ramen för kommunens klimatprogram är träden också av stor
betydelse. Genom att skapa mätbara mål för trädbeståndet kan man påverka möjligheterna att binda växthusgaser och minska klimatpåverkan.
Strategisk plantering och skötsel av träd kan öka deras kapacitet att binda koldioxid och därigenom stödja kommunens ansträngningar att minska sina utsläpp, vilket är ett viktigt steg mot att uppnå hållbarhetsmålen och skapa en mer klimatpositiv verksamhet.
Plan för träd ska framhäva trädbeståndets betydelse och säkerställa
utvecklingen för stadsbygdens gröna struktur. Även i stadsnära zon,
landsbygd och tätorter där kommunen genomför exempelvis förtätning,
exploatering eller investeringar ska utvecklingen av trädbeståndet ske utifrån Plan för träd.
Trädens bidrag till Eskilstuna kommuns vision om ett hållbart trädbestånd
för framtida generationer är tydligt definierat genom fyra målområden:
För att ytterligare främja och uppnå de
övergripande målen i kommunen, bör kommunkoncernen ha en aktuell kommunkoncerngemensam Plan för träd med tydliga och mätbara mål som går att följa upp. Varje organisation, inklusive bolag, bör även utarbeta en mer konkret handlingsplan för att nå målen i Plan för träd. Samarbete över förvaltnings- och bolagsgränser är viktigt för att hitta synergier som gör arbetet mer effektivt.
Genom att följa denna regel strävar kommunen efter att säkerställa att alla invånare har 3 synliga träd från bostad eller arbete, 30 procent trädkronstäckning samt tillgång till natur 300 meter från bostäder. Detta främjar inte bara trädtäckning och närhet till natur, utan skapar också en stadsmiljö som gynnar invånarnas välbefinnande och hälsa.
För att bevara ett rikt växtoch djurliv är det viktigt att främja diversiteten av trädarter i tätorterna. Genom att plantera olika trädarter ökas inte bara den estetiska variationen utan också den ekologiska mångfalden. Stora stadsträd spelar en avgörande roll för att leverera ekosystemtjänster som luftrening, temperaturreglering och kolbindning.
Kommunen strävar efter att skapa starka och robusta gröna nätverk genom att plantera träd längs svaga gröna samband och spridningskorridorer. Gröna gaturum fungerar som viktiga förbindelser mellan olika grönområden, vilket ökar biologisk mångfald och skapar attraktiva gångstråk för invånarna.
Du är här:
E-post: info@eskilstuna.se
Telefon: 016-710 10 00