COOKIES
På denna webbplats använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Markanvisningstävling under utvärdering.
Kommunen anordnade en markanvisningstävling för Gjutaren i Torshälla från 20 september till 18 oktober 2024. Nu pågår en utvärdering av tävlingsbidragen.
Den äldre industribyggnaden tillsammans med komplementbyggnader ingår i markanvisningsområdet som ligger centralt i Torshälla mitt emot Holmberget och nyrenoverade Holmbergsparken.
Syftet med tävlingen är att hitta en aktör som vill omvandla befintlig industrifastighet till bostadsändamål med möjlighet till visst centrumändamål.
Markanvisningsområdet avser del av fastigheten Torshälla 4:45. Det finns ett påbörjat detaljplanearbete som ska pröva bostadsändamål i kombination med möjlighet till visst centrumändamål, tex restaurang, café eller butik.
Inom markanvisningsområdet finns en äldre industribyggnad vid Torshällaån kallad Gjutaren. Den fungerade tidigare som mekanisk verkstad och har en huvudbyggnad byggd runt 1890 och tillbyggd i etapper. Inom området finns även komplementbyggnader. Det bedrivs ingen verksamhet inom området i dagsläget.
Markanvisningsområdet har nära tillgång till lokaltrafik och samhällsservice.
Området ingår i riksintresse för kulturmiljö och utpekas som värdefull kulturmiljö i utredning kopplad till kommunens översiktsplan. Detta i kombination med kulturmiljöanalys pekar på högt bevarandevärde med små eller obefintliga möjligheter när det gäller addering av volymer. Detta återstår att utreda i kommande planarbetet framåt.
Läs mer under respektive flik nedan.
Den aktuella platsen ligger i centrala Torshälla vid Torshällaån. Torshälla är en tätort belägen cirka 7 kilometer norr om centrala Eskilstuna. Kvarteret med verkstadsbyggnaden är en del av äldre stadsstruktur som avgränsas av Storgatan och Torshällaån.
Huvudbyggnaden är uppförd cirka 1890, byggnaden är därefter tillbyggd med en flygel mot Ståhles gränd omkring cirka 1910. Senare tillkom en samlad fasad mot Storgatan och en överbyggd travershall mellan åren 1945 och 1950.
Omgivande miljö och platsen ingår i riksintresse och utpekande av kommunen som område med högt kulturhistoriskt värde. Verkstadsbyggnaden och dess tidigare verksamhet är en viktig del av Torshällas historia. Byggnaderna och platsen har i stora delar höga kulturvärden som beskrivs i den bifogade kulturmiljöanalysen.
Området är delvis planlagt med en äldre stadsplan. Arbete med ny detaljplan är startat med syfte att möjliggöra bostadsändamål och visst centrumändamål. Ny detaljplan syftar även till att värna områdets och byggnadens höga kulturvärden. Strandskyddet kommer att utredas inom detaljplanearbetet.
Området är utpekat i kommunens översiktsplan 2030 som utredningsområde för bostadsändamål. Vinnaren av tävlingen ska delta i planarbetet och ges möjlighet att sätta sin prägel på projektet. Vinnaren ska också ta fram nödvändiga underlag i det fortsatta detaljplanearbetet.
Vinnaren ska teckna planavtal med kommunen och stå för kostnader kopplade till framtagandet av detaljplanen och de utredningar som behövs för detta. Behov av hittills identifierade utredningar enligt planbesked och startat detaljplanearbete:
Fler utredningar kan tillkomma under planprocessens gång.
Miljöundersökningar har genomförts i mark och i byggnad, dessa bifogas i underlagen. Undersökningarna visar att saneringsåtgärder kommer att krävas för att kunna omvandla området till bostadsändamål.
En kostnadsuppskattning för att sanera byggnad och mark till känslig markanvändning har utförts 2019. Den visade på en uppskattad kostnad om cirka 8 000 000 kr.
Anbudslämnare uppmanas att göra sina egna efterforskningar om så är önskvärt, då vinnaren och sedermera köparen får stå för samtliga kostnader förknippade med den sanering som kommer krävas.
Parkering inklusive cykelparkering ska anordnas inom kvartersmark i enlighet med kommunens parkeringsnorm.
Kommunen har tidigare låtit ta fram idéskisser som inspiration till omvandling av byggnad och område till bostadsändamål med visst centrumändamål. Dessa bifogas som inspiration och källa till idéer i tävlingsskedet och fortsatt planarbete och kan anses visa kommunens viljeinriktning med omvandlingen.
Under detaljplanearbetet kommer exploatören att behöva ta fram nödvändiga handlingar och bekosta nödvändiga utredningar.
Området ingår i riksintresseområde och benämns inom ramen för översiktsplan 2030 som värdefull kulturmiljö.
Denna skrivelse och de bifogade handlingarna nedan utgör underlag för tävlingen.
Äldre bygglovshandlingar med oklar status:
Gjutaren är en viktig del av Torshälla och en stor del av stadens identitet. I urvalet kommer stor vikt att läggas vid intressentens beskrivning av sin idé, bedömd genomförandeförmåga, med hänsyn tagen till platsens förutsättningar och kommunens viljeinriktning med marken och byggnader.
Det är viktigt att anbudslämnare kan visa referensprojekt av liknande typ av omvandling som projektet medför.
Eskilstuna kommun önskar att omvandlingen kan möjliggöras på tidseffektivt sätt och vill veta när anbudslämnaren avser start och färdigställande (efter ett eventuellt köp och tillträde).
Kommunen välkomnar intressenter med kreativa lösningar kring hållbarhet vad gäller till exempel miljö- och klimatsynpunkt och social hållbarhet.
Tävlingsbidraget ska även innehålla föreslagen köpeskilling uttryckt i svenska kronor, vilket kommer utgöra en del av bedömningen.
Inkomna förslag kommer att utvärderas av en utvärderingsgrupp bestående av olika kompetenser inom Eskilstuna kommuns olika förvaltningar och politisk förankring kommer att ske innan tilldelning sker.
Fastighetsstorleken är idag cirka 3 200 m2. Den kommer att minskas något, till exempel kommer inte vattenområdet att ingå. Bedömd framtida fastighetsarea cirka 3 000 m2.
Bedömd bruttoarea från tidigare utredningar visar på potential till cirka 3 500 m2. Detta får ses som tidig skattning och det är upp till tänkt aktör att utforma sitt framtida förslag med stor hänsyn till den existerande byggnaden med dess förutsättningar ur bland annat kulturmiljösynpunkt i samarbete med kommunen.
Potentiell markanvändning:
Planarbete startat med syfte bostadsanvändning och visst centrumändamål.
Plankostnader och tillkommande utredningar:
Bekostas av vinnaren av anvisningstävlingen.
Vatten, avlopp, el, fjärrvärme och ev. fiber:
Anslutningar bekostas av aktören.
Fastigheten belastas idag av servitut, en manöverstation för intilliggande kraftstation/dammluckor och en transformatorstation. Dessa delar kan komma att regleras till kommunens intilliggande fastighet.
Byggnader och mark avses överlåtas i befintligt skick, eventuell anbudslämnare och sedermera köpare påminns om sin undersökningsskyldighet och friskrivningsklausul från kommunens sida kommer att finnas med i ett framtida köpekontrakt.
Du är här:
E-post: info@eskilstuna.se
Telefon: 016-710 10 00