COOKIES
På denna webbplats använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Det finns tre olika typer av tilläggsbelopp.
Tilläggsbelopp kan sökas för barn och elever som är folkbokförda i Eskilstuna kommun. För tilläggsbelopp krävs att barnet eller eleven har ett omfattande behov av särskilt stöd samt att det är fråga om extraordinära stödinsatser. Insatserna ska också vara frekventa och varaktiga.
Enligt 9 kap. 21 §, 10 kap. 39 § och 14 kap. 17 § skollagen ska tilläggsbelopp inom förskoleklass, grundskola och fritidshem lämnas för elever som har ett omfattande behov av särskilt stöd. Stödet ska vara kopplat till elevens särskilda behov och förutsättningar att kunna delta i verksamheten och det ska vara en extraordinär stödåtgärd som inte har koppling till den vanliga verksamheten.
Fristående verksamheter kan söka tilläggsbelopp för extraordinära stödåtgärder. Extraordinära stödåtgärder är insatser utöver det särskilda stödet. Det handlar om omfattande åtgärder som väsentligt avviker från det skolan ska göra inom grundbeloppet och för dessa insatser kan enskilda huvudmän ansöka om ett tilläggsbelopp.
Kommunala verksamheter kan söka resurs för enskilda elever i behov av extraordinära stödinsatser som avser fysiska och medicinska behov och följer samma rutiner som för fristående skolor. För elever som har andra extraordinära behov av stödinsatser (till exempel neuropsykiatriska funktionsvariationer och/eller psykisk ohälsa, oavsett diagnos eller inte) fördelas en generell ekonomisk resurs per elev.
Ansökan ska ge en utförlig bild av elevens behov av de extraordinära stödinsatser. Om stödinsatsen är en resurs/assistent ska stödet redan vara insatt, stödet ska tydligt beskrivas och utvärderas med konkreta exempel.
Det är inte möjligt att villkora en stödinsats med att stödet endast ges om tilläggsbeloppet beviljas.
En ansökan kan göras när som helst under året och handläggningstiden för en komplett ansökan är vanligtvis tre månader.
Kommunala verksamheter: Söker via systemet ProReNata.
Fristående verksamheter: Söker via följande länkar:
Ansökan fristående grundskola eller gymnasieskola
Eller ladda ner ansökningsblanketten för tilläggsbelopp som finns att under dokument, en för barn i förskolan och en för elever.
Till ansökan finns informationsmaterial att läsa samt stödmaterial.
Tänk på att det är rektor som läser igenom och skriver under ansökan. Till varje ansökan ska följande bilagor bifogas;
Bilagorna som bifogas skall vara undertecknade och datum ska framgå.
Om ansökan skickas in i pappersform till ska den skickas till följande adress:
Barn- och utbildningsförvaltningen
Eskilstuna kommun
631 86 Eskilstuna
En särskild blankett ska användas vid byte/avslut för barn/elev med beviljat tilläggsbelopp. Blanketten finns under dokument.
Information inför ansökan om tilläggsbelopp Pdf, 209.7 kB.
Stödmaterial till ansökan förskola Pdf, 169.2 kB.
ANSÖKAN OM TILLÄGGSBELOPP för barn i förskolan med omfattande behov av särskilt stöd Word, 46.3 kB.
Stödmaterial till ansökan grundskola och gymnasiet Pdf, 169.7 kB.
Blankett ”Byte/avslut för barn/elev med beviljat tilläggsbelopp” Pdf, 141.7 kB.
Samtyckesblankett för fristående förskolor och grundskolor Pdf, 176.4 kB.
Enligt skollagen ska tilläggsbelopp lämnas för elever i fristående grund- och gymnasieskolor som deltar i modersmålsundervisning. I Eskilstuna kommun erbjuds både kommunala och fristående skolor (årskurs 1 – 9 samt gymnasiet) rekvirera ersättning för modersmålsundervisning från och med den 1 januari 2015.
Enligt skollagen ska tilläggsbelopp lämnas för elever i fristående grund- och gymnasieskolor som deltar i modersmålsundervisning. I Eskilstuna kommun erbjuds både kommunala och fristående skolor (årskurs 1 – 9 samt gymnasiet) rekvirera ersättning för modersmålsundervisning från och med den 1 januari 2015.
I och med kommunstyrelsens beslut KSKF/2016:350 gäller att tilläggsbelopp för modersmålsundervisning betalas ut för januari - juni samt september - december.
Ansökan göra i efterskott; senast 1 oktober, 1 november, 1 december och 1 januari för höstterminen och 1 februari, 1 mars, 1 april, 1 maj, 1 juni och 1 juli för vårterminen. Till ansökan bifogas aktuell elevlista för de elever som deltagit i modersmålsundervisningen under aktuell månad.
Det är endast de grundskolor och de gymnasieskolor som anställer egna lärare som behöver skicka in ansökan om ersättning. En kommunal grundskola eller kommunal gymnasieskola som endast anlitar interkulturella enheten för modersmålsundervisning ska inte skicka in ansökan.
Riksdagen beslutade den 7 juni 2017 om en skyldighet för kommuner - och fristående skolhuvudmän - att erbjuda lovskola för vissa elever.
Riksdagen beslutade den 7 juni 2017 om en skyldighet för kommuner - och fristående skolhuvudmän - att erbjuda lovskola för vissa elever.
Skyldigheten regleras i skollagen och började gälla den 1 augusti 2017.
Skyldigheten att erbjuda lovskola gäller elever som avslutat årskurs 8 och riskerar att i nästa årskurs inte nå kunskapskraven för betyget E i ett eller flera ämnen och därmed ligger i riskzonen för att inte bli behöriga till ett
nationellt program i gymnasieskolan. Skyldigheten gäller även elever som avslutat årskurs 9 utan att ha uppnått sådan behörighet.
Ansökan görs en gång/läsår, senast den 30 juni. Mer information finns i ansökningsblanketten och på Skolverkets hemsida.
Du är här:
E-post: foretagsservice@eskilstuna.se
Telefon: 016-710 23 88
(telefonsvarare där du lämnar ditt ärende och telefonnummer)
Se fler kontaktvägar