COOKIES
På denna webbplats använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Här kan du läsa om vilka regler som gäller för strandskyddade områden och hur du kan söka dispens om du vill bygga något.
Det är viktigt att långsiktigt ge förutsättningar för allemansrättslig tillgång till strandområden och bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten. Strandskyddet skapades för att uppfylla dessa syften och är ett generellt områdesskydd vid hav, sjöar, vattendrag och öar i hela landet. Har du en verksamhet nära vatten kan du påverkas av strandskyddet.
Det generella strandskyddet är 100 meter från strandkanten både på land och i vattenområdet och inkluderar även undervattensmiljön. Strandskyddet gäller samtliga stränder i både tätort och i glesbygd. På vissa platser är strandskyddet utökat upp till 300 meter. Inom vissa detaljplaner har strandskyddet upphävts i hela planen eller för olika områden i planen.
Strandskyddet är ett förbud och inom strandskyddad zon får inte:
Kommunen kan i vissa fall bevilja dispens från förbudet. För att få dispens krävs särskilda skäl och att åtgärden inte strider mot strandskyddets syften.
Du ansöker om dispens hos samhällsbyggnadsförvaltningen.
Du måste ange minst ett skäl för att din ansökan om strandskyddsdispens ska kunna prövas. De särskilda skälen är:
Dessa särskilda skäl innebär inte automatiskt att du kan få dispens. Strandskyddsdispens får endast medges om det är förenligt med strandskyddets syften. Det vill säga att förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till strandområdet inte försämras eller om livsvillkoren för djur- och växtlivet påverkas väsentligt.
Även om du har fått bygglov behöver du dispens från strandskyddsreglerna. När bygglov inte är ett krav behöver du ändå strandskyddsdispens, exempelvis för en brygga, friggebod eller altan. Grundregeln är att alla ändringar i strandskyddsområdet kräver dispens.
Kommunen bedriver tillsyn för att kontrollera att syftet med strandskyddet följs. Nämnden är den myndighet som utför tillsynen. Inspektörer på Samhällsbyggnadsförvaltningen arbetar på delegation från nämnden. Det innebär att vi handlägger klagomål och utför tillsyn inom strandskyddade områden samt svarar på remisser från bygglovsenheten när det gäller strandskyddsdispensen. När nämnden får in ett ärende kontrolleras två frågeställningar:
I yttrandet bedömer vi strandskyddets värde på platsen.
Om det har utförts åtgärder i ett strandskyddat område utan strandskyddsdispens ställer vi krav på återställande. Vi är skyldiga enligt miljöbalken att anmäla misstanke om miljöbrott till åklagare för prövning av miljöbrott. Det kan finnas möjlighet för dig att ansöka om strandskyddsdispens i efterhand för redan genomförda åtgärder. Den bedömningen sker då utifrån hur platsen såg ut innan åtgärden gjordes/byggnaden byggdes upp. Du ansöker på samma sätt som för vanlig strandskyddsdispens.
Kontakt
För frågor om strandskydd, kontakta en miljöskyddsinspektörer: 016-710 10 00 eller miljokontoret@eskilstuna.se.
Om du vet att din fastighet ligger inom strandskyddat område och vill utföra åtgärder, kontakta bygglov@eskilstuna.se
Du är här:
E-post: foretagsservice@eskilstuna.se
Telefon: 016-710 23 88
(telefonsvarare där du lämnar ditt ärende och telefonnummer)
Se fler kontaktvägar