COOKIES
På denna webbplats använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Olika typer av massor såsom jordmassor, betong och tegel som du vill bli av med, räknas som avfall enligt miljöbalkens definition. Massorna kan exempelvis ha uppkommit genom rivning och markarbeten såsom ledningsdragningar, schaktning för gång- och cykelvägar, dikesrensningar eller muddring. Om du vill återanvända massor på ett annat ställe än där de uppkom och massorna är förorenade i mer eller mindre grad, behöver det anmälas till kommunen.
Innehavarens ansvar
Den som har ett avfall är enligt miljöbalken skyldig att se till att avfallet hanteras på ett sätt som är godtagbart med hänsyn till människors hälsa och miljön. Den som lämnar över till exempel förorenade jordmassor till någon som vill återanvända dessa (kallat att återanvända avfall för anläggningsändamål) har en skyldighet att informera om föroreningsgrad och se till att den som tar emot och använder avfallet gör det på ett godtagbart sätt. I det här fallet säkerställa att den som tar emot avfallet har anmält det till kommunen.
Anmälan, tillstånd eller fri användning?
Om du som entreprenör eller fastighetsägare vill använda schaktmassor för anläggningsändamål fritt (utan anmälan till kommunen) är det en förutsättning att massorna är så rena att det inte finns någon risk att de kommer att förorena miljön eller utgöra risk för människors hälsa. Sådana rena massor ska understiga riktvärdet, kallat mindre än ringa risk (MRR) som tagits fram av Naturvårdsverket. Rena massor kan vara schaktmassor som kommer från ett jungfruligt område, ett område som till exempel endast använts som skogsmark. Det är viktigt att kolla upp områdets historik där massorna har uppkommit för att säkerställa att det inte funnits någon miljöstörande verksamhet på platsen eller att marken har fyllts ut.
Om föroreningsnivån i massorna du vill återanvända överstiger riktvärdet för mindre än ringa risk behöver du lämna in en anmälan till kommunens samhällsbyggnadsförvaltning. Tillstånd kan krävas beroende på föroreningsnivån och hur känslig och skyddsvärd platsen är.
I vissa fall kan du ändå behöva göra en anmälan till kommunen även om de massor du vill återanvända är rena (föroreningsinnehållet understiger MRR) om det till exempel gäller väldigt mycket massor eller om de ska läggas i ett särskilt känsligt område.
Kontakta kommunen om du är osäker om du behöver göra en anmälan, behöver tillstånd eller kan använda massorna fritt.
Anmälan om att återanvända avfallsmassor
Om massorna du vill återanvända är förorenade, det vill säga föroreningsinnehållet överstiger Naturvårdsverkets riktvärden för mindre än ringa risk, behöver du skicka in en anmälan om att återanvända avfallsmassor i anläggningsändamål till kommunen. Exempel på anläggningsändamål kan vara olika typer av utfyllnad på ytor som parkeringsytor, deponitäckning, anläggningsarbete, bullervall, vägar eller järnvägar med mera. För muddermassor som du vill lägga upp på land behöver en anmälan alltid skickas in till kommunen. Du använder samma blankett som återanvändning av avfall för anläggningsändamål. Anmälan ska ha kommit in till oss senast sex veckor innan verksamheten ska starta.
Kontakt
Miljö och bygg
Öppettider: Vardagar 10.00-12.00, 13.30-16.00
Telefon: 016-710 10 00
E-post: miljo@eskilstuna.se
Besöksadress: Alva Myrdalsgata 3D, Vakteln
Eskilstuna direkt
Telefontid: måndag-torsdag 08.00-16.30, fredag 08.00-16.00
Telefon: 016-710 10 00
E-post: info@eskilstuna.se
Du är här:
E-post: foretagsservice@eskilstuna.se
Telefon: 016-710 23 88
(telefonsvarare där du lämnar ditt ärende och telefonnummer)
Se fler kontaktvägar