COOKIES
På denna webbplats använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Spridning av gödsel
Vid spridning av gödselmedel ska ett skyddsavstånd på minst två meter hållas till sjöar och vattendrag. Detta gäller även vid spridning av mineralgödsel med kombisåmaskin. Som vattendrag räknas vattenförande dike, bäck, å, älv, flod, kanal och damm.
Gödselspridning får inte ske:
Viktiga datum vid gödselspridning
1 augusti – 31 oktober får du bara sprida stallgödsel och organiska gödselmedel i växande gröda eller före sådd. Den växande grödan ska vara avsedd för övervintring och får inte vara en fånggröda.
1 oktober – 31 oktober får du ändå sprida fasta gödselslag i både växande gröda och på obevuxen mark. Fastgödsel från fjäderfän får dock under denna period bara spridas i växande gröda. Som fasta gödselslag räknas gödsel som kan lagras till minst en meter utan stödvägg. Gödseln ska blandas in i ett markskikt som är minst tio centimeter djupt inom tolv timmar.
1 november – 28 februari är det förbjudet att sprida gödselmedel.
Mer information om gödselspridning finns på Jordbruksverkets webbplats.
Om du har fler än två djurenheter måste gödseln lagras på en tät yta. Lagringsutrymmet ska vara utformat så att det inte sker någon avrinning eller något läckage av gödsel till omgivningen.
Lagringsutrymmet måste vara tillräckligt stort så att det finns möjlighet att styra spridningen till årstider med goda spridningsförhållanden och på så vis utnyttja stallgödseln bättre. Det är viktigt att du tänker på att ha beredskap för år då det regnar mer eller snön ligger kvar längre än normalt. Bestämmelserna som begränsar spridningen av stallgödsel under höst och vinter kan också påverka behovet av lagringsutrymmen.
Mer information om gödsellagring
Mer information om djurenheter
Om du trots rådande spridningsförbud skulle behöva köra ut stallgödsel finns det möjlighet att söka dispens från Jordbruksverkets föreskrifter. Dispens kan du få om det finns särskilda skäl. Det handlar om en situation som verksamheten varken kunnat eller borde ha förutsett och inte heller kunnat påverka.
Kommunen lämnar inte några generella dispenser utan gör en bedömning i det enskilda fallet. Helst ska gödseln brukas ned samma dag som den sprids. Om det inte är möjligt ska det anges i ansökan. Kontakta kommunens samhällsbyggnadsförvaltning för mer information och blankett om dispensansökan.
RELATERAD INFORMATION
Kontakt
Miljö och bygg
Öppettider: Vardagar 10.00-12.00, 13.30-16.00
Telefon: 016-710 10 00
E-post: miljo@eskilstuna.se
Besöksadress: Alva Myrdalsgata 3D, Vakteln
Eskilstuna direkt
Telefontid: måndag-torsdag 08.00-16.30, fredag 08.00-16.00
Telefon: 016-710 10 00
E-post: info@eskilstuna.se
Du är här:
E-post: foretagsservice@eskilstuna.se
Telefon: 016-710 23 88
(telefonsvarare där du lämnar ditt ärende och telefonnummer)
Se fler kontaktvägar