COOKIES
På denna webbplats använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Use Google translate to translate the web page. Eskilstuna kommun takes no responsibility for the translations.
Vill du lyssna på innehållet på webben? Börja lyssna och använd kontrollen för att pausa, stoppa eller ändra volym.
Du som har en livsmedelsverksamhet i Eskilstuna kommun måste vara registrerad hos miljökontoret för att miljökontoret ska kunna kontrollera att de livsmedel som produceras och serveras är säkra att äta. Miljökontoret ska kontrollera att invånarna i Eskilstuna inte blir sjuka eller lurade när de köper livsmedel.
Hur kontrollen går till
Miljökontoret brukar inte meddela innan de gör en kontroll på exempelvis kafé eller restaurang. Hur ofta miljökontoret kontrollerar en verksamhet per år beror på hur stor verksamheten är och vad för livsmedel som hanteras. Det som kontrolleras kan exempelvis vara märkning av livsmedel, underhåll av livsmedelslokalen, hygien och temperaturer.
Årlig kontrollavgift
Miljökontoret gör ordinarie kontroll på livsmedelsverksamheter i Eskilstuna och den kontrollen ska bekostas av verksamhetsutövaren genom årlig kontrollavgift. Beroende på hur stor verksamheten är och vad för typ av livsmedel som hanteras avgör hur mycket kontrolltid verksamheten behöver varje år.
Kontrolltiden omfattar all den tid som miljökontoret använder för att kontrollera er verksamhet. Det kan vara exempelvis tid för inspektion, revision, provtagning, skriva beslut och liknande handläggning. Även transport till verksamheten räknas in i kontrolltiden.
När våra inspektörer är på tillsyn på en verksamhet och hittar något som inte stämmer med livsmedelsreglerna, ses det som en avvikelse i verksamheten. Beroende på hur allvarlig avvikelsen är kan miljökontoret göra olika uppföljningar. Antingen kontrollerar miljökontoret avvikelsen vid nästa ordinarie kontroll eller så följs det upp med en extra offentlig kontroll.
Extra offentlig kontroll är den livsmedelskontroll som miljökontoret gör utöver det som ingår i den årliga kontrollen. Extra offentliga kontroller görs om brister har upptäckts vid en ordinarie planerad kontroll och dessa brister behöver följas upp. Miljökontoret tar betalt för den tid det tar att utföra extra offentliga kontroller. Miljökontoret får ibland klagomål eller misstanke om matförgiftning. Om det visar sig att misstanke om matförgiftning och klagomål är befogat tar miljökontoret extra betalt för offentlig kontroll.
Beslut
Om verksamheten inte har åtgärdat avvikelsen inom den tid miljökontoret kommer överens med verksamhetsutövaren, kan olika beslut tas av miljökontoret. Ett beslut kan exempelvis vara att verksamheten måste åtgärda avvikelsen inom en viss tid. Om miljökontoret tycker att avvikelserna är allvarliga, kan ett beslut om föreläggande tas direkt. Verksamheten kan alltid skriftligt överklaga miljökontorets beslut.
Vite
Om miljökontoret bedömer att avvikelserna inte är åtgärdade inom angiven tid, skickas frågan vidare till miljö- och räddningstjänstnämnden för att besluta om vite. Om verksamheten fortfarande inte åtgärdar sin avvikelse efter det, beslutar förvaltningsrätten om vite ska dömas ut. Om det görs, får verksamheten betala en avgift som tillfaller svenska staten.
Miljökontoret kan ta beslut om att förbjuda något hos en verksamhet. Det kan vara exempelvis en restaurang som är så pass smutsig och ohygienisk att miljökontoret bedömer att det kan påverka gästernas hälsa. Då kan miljökontoret tvinga verksamheten att stänga och hålla stängt tills restaurangen är så pass ren och hygienisk att miljökontoret bedömer att gästerna kan äta mat som är säker. Om verksamheten inte är registrerad korrekt till miljökontoret kan miljökontoret tvinga stänga verksamheten tills en korrekt anmälan kommer in till miljökontoret.
Om exempelvis en matbutik säljer ett livsmedel som bryter mot regler för märkning och miljökontoret bedömer att någon kan bli sjuk eller lurad av livsmedlet, så kan beslut tas att matbutiken inte får sälja produkten.
Om matbutiken exempelvis säljer en produkt som innehåller jordnötter men det inte står tydligt i ingrediensförteckningen kan människor som är allergiska mot jordnötter bli sjuka. Miljökontoret kan då förbjuda matbutiken att sälja produkten eller så beslagtar miljökontoret produkten och förstör den. Genom att tillverka nya etiketter där det tydligt syns att det finns jordnötter i produkten och visa det för miljökontoret så får matbutiken tillbaka produkten.
Miljökontoret vill att matbutiken visar att ingen person riskerar att skadas eller bli lurad av matbutikens produkt.
RELATERAD INFORMATION
Kontakt
Miljökontoret
Öppettider: Vardagar 10.00-12.00, 13.30-16.00
Telefon: 016-710 10 00
Faxnr: 016-14 26 84
E-post: miljokontoret@eskilstuna.se
Eskilstuna direkt
Telefontid: måndag-torsdag 08.00-16.30, fredag 08.00-16.00
Telefon: 016-710 10 00
E-post: info@eskilstuna.se
Du är här:
E-post: foretagsservice@eskilstuna.se
Telefon: 016-710 23 88
Telefontid: måndag-fredag 08.00-17.00, dag före röd dag 08.00-12.00
Se fler kontaktvägar