COOKIES
På denna webbplats använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Här hittar du information om vilka miljökrav som ställs om du ska hantera brandfarlig vätska och spillolja. Du hittar blanketter för att anmäla din hantering och information om vilken lagstiftning som styr miljökraven.
Brandfarlig vätska är vätskor med en flampunkt upp till och med 100° Celsius, det gäller till exempel bensin, eldningsolja, dieselolja, lacknafta, fotogen och T-röd.
Spillolja är avfall i form av olja som varit avsedd för industriellt bruk eller mineralbaserad och syntetisk smörjolja.
Kraven gäller både för privatpersoner och för företag som:
Kraven utgår från Naturvårdsverkets föreskrifter 2021:10 om skydd mot mark- och vattenförorening vid hantering av brandfarliga vätskor och spilloljor. Det finns även krav i miljöbalkens allmänna hänsynsregler.
Grunden i kraven är att du har ansvar för att se till att det inte sker spill och läckage från din hantering. Om det skett spill eller läckage från din hantering har du ansvar för att sanera.
Med lös behållare menas exempelvis flaskor, burkar, dunkar, fat med mera.
Anmälan ska lämnas in minst fyra veckor innan hanteringen inleds.
Cisterner kan finnas inom eller utanför vattenskyddsområde, ovan mark (utomhus eller inomhus) eller under mark. De kan vara tillverkade av material som har olika beständighet mot korrosion (rost), de kan vara fast installerade eller flyttbara och de kan förvaras inom eller utanför ett vattenskyddsområde.
Här kan du läsa om vilka krav som gäller vid hantering av cisterner.
Du behöver göra en anmälan om du ska installera/ställa upp en cistern för brandfarlig vätska eller spillolja som:
Anmälan ska lämnas in minst fyra veckor innan en anmälningspliktig cistern installeras/ställs upp.
Du måste alltid förebygga och minimera risker genom att se till att din cistern har ett säkert skydd.
Skydda din cistern genom att förse den, dess rörledningar och dess slangar med:
Med sekundärt skydd menas ett skydd som kan samla upp hela cisternens innehåll om cisternen eller dess rörledningar går sönder. Skyddet kan bestå av en invallning i ett tätt material eller så kan exempelvis en cistern och dess rörledningar vara dubbelmantlade (dubbelväggiga).
Det ska finnas ett sekundärt skydd om det finns risk för att:
Om du väljer invallning för en utomhuscistern måste invallningen skyddas mot regn och snö. Om du väljer invallning för en inomhuscistern så räknas ett tätt cisternrum utan golvbrunn som en invallning, om rummet kan samla upp hela cisternens innehåll.
Observera att nya cisterner med tillhörande rörledningar som ska installeras under mark alltid ska vara dubbelmantlade eller vara försedda med annat sekundärt skydd. Installation av cisterner under mark bör dock undvikas så långt som det är möjligt. Anledningen är att det är svårare att kontrollera att cisternen är tät och fungerar som den ska om den ligger under mark.
Cisterner som står ovan mark ska ha påkörningsskydd om det inte är uppenbart att det inte behövs. Påfyllningsröret till cisternerna ska vara försett med spillskydd.
Kontrollera cisternen, dess rörledningar och slangar regelbundet, både genom egen tillsyn samt genom att anlita en ackrediterad firma. Ackrediterade firmor gör en mer genomgripande kontroll, en så kallad kontrollbesiktning. Det finns krav på tre olika typer av kontrollbesiktningar:
När du installerar en cistern med tillhörande ledningar ska du låta en ackrediterad firma göra en installationskontroll.
De tekniska kraven på kontrollen återfinns i föreskriften MSBFS 2018:3. Kontrollen ska vara gjord innan cisternen tas i bruk.
När kontrollen är klar får du en kontrollrapport som ska hållas tillgänglig för tillsynsmyndigheten. Lämna därför in en kopia av kontrollrapporten till kommunens samhällsbyggnadsförvaltning så snart du har fått den. Tänk på att spara originalet. Det är viktig information för dig och även för eventuella framtida köpare av fastigheten.
Revisionskontroll ska göras av en ackrediterad firma om:
De tekniska kraven på kontrollen hittar du i föreskriften MSBFS 2018:3.
Du ska ha gjort kontrollen innan du börjar använda cisternen.
När kontrollen är klar får du en kontrollrapport som ska hållas tillgänglig för tillsynsmyndigheten. Lämna därför in en kopia av kontrollrapporten till kommunens samhällsbyggnadsförvaltning så snart du har fått den. Tänk på att spara originalet. Det är viktig information för dig och även för eventuella framtida köpare av fastigheten.
Cisterner med tillhörande ledningar ska kontrolleras regelbundet av en ackrediterad firma vart sjätte eller tolfte år beroende på vilket korrossionsskydd (rostskydd) cisternen har.
De tekniska kraven på kontrollen återfinns i föreskriften MSBFS 2018:3.
Det är viktigt att den ackrediterade firman kontrollerar cisternens invallning/sekundära skydd samtidigt som de kontrollerar själva cisternen. Det är bra om du tar upp det särskilt med den ackrediterade firman när du beställer kontrollen.
När kontrollen är klar får du en kontrollrapport som ska hållas tillgänglig för tillsynsmyndigheten. Lämna därför in en kopia av kontrollrapporten till kommunens samhällsbyggnadsförvaltning så snart du har fått den. Tänk på att spara originalet. Det är viktig information för dig och även för eventuella framtida köpare av fastigheten.
Spara kontrollrapporten och skicka in till kommunens samhällsbyggnadsförvaltning efter besiktning
S-cisterner ska besiktas minst vart sjätte år. K-cisterner ska besiktas minst var tolfte år. Vilket år som din cistern ska besiktas brukar framgå av en kontrollskylt på cisternen.
Efter besiktningen får du ett kvitto på att cisternen är tät och fungerar som den ska. Du ska skicka in en kopia av kontrollrapporten.
Tänk också på att spara kontrollrapporter så att en ny fastighetsägare får de aktuella rapporter som hör till cisternerna.
Det finns ytterligare krav på cisterner som ska användas inom vattenskyddsområden. Exempelvis gäller att:
Observera att det i föreskriften för ett vattenskyddsområde kan finnas ytterligare krav att ta hänsyn till.
När du inte längre önskar använda din cistern, finns krav på vad du ska göra. Kraven är desamma oavsett om cisternen funnits inom eller utanför ett vattenskyddsområde.
Du behöver göra följande:
Observera att en cistern ska vara tömd, rengjord och inte gå att fylla på för att den ska vara tagen ur bruk. Om det inte har skett omfattas cisternen fortfarande av krav på att genomföra kontrollbesiktningar.
Om det sker ett läckage från din hantering av brandfarlig vätska eller spillolja som kan medföra fara för människors hälsa och/eller miljön ska du omedelbart kontakta räddningstjänsten på 112.
Du ska så snart som möjligt också kontakta samhällsbyggnadsförvaltningen och informera om situationen. Det kan bli aktuellt med saneringsåtgärder.
Kraven syftar till att förebygga spill och läckage. Om kraven inte följs finns det risk för att utsläpp sker som kan vara kostsamma och svåra att sanera. Det kan i värsta fall skada mark och vatten för lång tid framöver
Samhällsbyggnadsförvaltningen är tillsynsmyndighet och kontrollerar att kraven följs. Om kraven inte följs kan det bli aktuellt med beslut om föreläggande eller förbud. Om installation/uppställning av cistern inte anmäls kan det även bli aktuellt med en miljösanktionsavgift.
Samhällsbyggnadsförvaltningen tar ut en avgift för handläggning och tillsyn utifrån en taxa som kommunfullmäktige har fastställt.
I miljöbalken (1998:808) finns det bland annat allmänna hänsynsregler (kap 2), krav på egenkontroll (kap 26 § 19) och regler om förorenad mark (kap 10). Du hittar miljöbalken här.
Naturvårdsverket har föreskrifter som gäller vid hantering av brandfarlig vätska och spillolja i cisterner och lösa behållare. Med brandfarlig vätska menas bland annat diesel och eldningsolja. Föreskrifterna syftar till skydd mot mark- och vattenförorening. Du hittar föreskrifterna här (2021:10).
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har en föreskrift som gäller för cisterner. Föreskriften innehåller tekniska krav på cisterner, krav på kontroll av cisterner med mera. Du hittar föreskriften här MSBFS 2018:3
Det kan ibland krävas tillstånd för brandfarlig vara vid lagring av brandfarlig vätska. Om tillstånd krävs eller inte framgår av föreskriften MSBF 2013:3. Har du frågor, ta kontakt med räddningstjänsten.
Det krävs bygglov för fasta cisterner för kemiska produkter och för varor som kan medföra brand eller andra olyckshändelser. Även skärmtak över cisterner kan vara en bygglovspliktig åtgärd. Krav på bygglov finns i plan -och bygglagen. Du hittar plan- och bygglagen här.
Ta kontakt med bygglov på samhällsbyggnadsförvaltningen om du vill veta mer.
Varje vattenskyddsområde har föreskrifter som reglerar till exempel markanvändning och användning av bekämpningsmedel. Det är för att förhindra föroreningar och minska risken för att vattentäkten blir obrukbar som dricksvattentäkt. Kontakta Eskilstuna Energi pch Miljö.
Här hittar du våra blanketter/e-tjänster för att göra anmälan och ansöka.
Miljö och bygg
Öppettider: Vardagar 10.00-12.00, 13.30-16.00
Telefon: 016-710 10 00
E-post: miljo@eskilstuna.se
Besöksadress: Alva Myrdalsgata 3D, Vakteln
Eskilstuna direkt
Telefontid: måndag-torsdag 08.00-16.30, fredag 08.00-16.00
Telefon: 016-710 10 00
E-post: info@eskilstuna.se
Du är här:
E-post: foretagsservice@eskilstuna.se
Telefon: 016-710 23 88
(telefonsvarare där du lämnar ditt ärende och telefonnummer)
Se fler kontaktvägar