COOKIES
På denna webbplats använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
ReSMEtuna är ett förstudieprojekt som pågick under 2024 och drevs av Eskilstuna kommun med delfinansiering av EU-medel genom europeiska regionala utvecklingsfonden.
Via länken kan du se en film om projektet i stort och eventet circular impact jam i synnerhet.
Förstudien syftade till att öka kunskapen kring vad som krävs för att små- och medelstora företag, förkortat SME, ska ställa om till cirkulära affärsmodeller. Förstudien siktade även på att skapa samarbeten och öka kunskapen om cirkulär ekonomi bland SME:er i Eskilstuna samt vidareutveckla ReTuna som testbädd för cirkulära affärskoncept.
I syftet rymdes även att hitta minst fem SME:er som i ett framtida projekt kan använda ReTuna, eller sin egen verksamhet, som testbädd för sina cirkulära affärsmodeller.
ReTuna återbruksgalleria är en del av affärsområde återvinning hos det kommunägda bolaget Eskilstuna Energi och Miljö, EEM. Projektets namn är en ordlek med ReTuna, förkortningen SME och ortsnamnet Eskilstuna.
Projektet bestod av intervjuer med lokala företagare samt flertalet dialogträffar, främst digitala, där företagare, forskare och andra experter och intressenter inom området deltog för att inspireras, utbyta erfarenheter och kunskaper och utbilda sig kring cirkulära affärsmodeller.
Förutom intervjuer och dialogträffar har ReSMEtuna, i samarbete med akademin, sammanställt fakta och insikter i en rapport som belyser faktorer som påverkar företag att ställa om. Denna slutrapport presenteras våren 2025.
Det finns många begrepp som angränsar cirkulär ekonomi som i huvudsak innebär samma sak. Exempelvis kretsloppsekonomi, delningsekonomi, sluten och hållbar krets av materialflöde och produkters livscykelperspektiv.
Oavsett vilket begrepp som används är grunden densamma, nämligen en ekonomisk modell som bygger på ett sparsamt kretslopp i stället för en linjär process.
Det betyder att företag, organisationer och hela samhällen ska utforma produkter, tjänster och affärsmodeller som är hållbara. Det kan innebära att redan på idéstadiet designa med återanvändning, nedbrytbarhet och återskapande i åtanke, att använda energi från förnybara källor och att arbeta för att avfall i ett system kan bli näring åt ett annat.
Kontakta oss gärna så berättar vi mer. Använd e-posten: klimatevolution@eskilstuna.se
Du är här:
E-post: foretagsservice@eskilstuna.se
Telefon: 016-710 23 88
(telefonsvarare där du lämnar ditt ärende och telefonnummer)
Se fler kontaktvägar